Archief

Onverbloemd

een realisma expositie

Onverbloemd: bn., bw. niet verbloemd, zuiver, vrijmoedig, ronduit, frank en vrij, onomwonden, ongeveinsd; de neiging om zich boven de alledaagsche en onverbloemde wezenlijkheid te verheffen; oprecht: duidelijk (bn) : opvallend, uitdrukkelijk, expliciet; — bw. zonder verbloemen, openlijk: onverbloemd de waarheid zeggen.

Kortom een verrassende, hedendaagse expositie van schilderijen, fotografie, tekeningen, keramiek en installaties die voortborduren op en spelen met het thema realisme.

Deelnemende kunstenaars: Andrea Scharroo | installatie, Irma Wisman | schilderijen, Linda van der Toorn | arts of tulips, Linde van der Burgh | keramiek, Martijn Versteeg | tekeningen, Riejanne Boeschoten | giclées, Roderique Arisiaman | fotografie, Yvette Leur | fotografie

Van 23-08 t/m 29-09-2024 in Frame.de.galerie. Open vrijdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

De feestelijke opening is zondag 25 augustus om 14.30 uur. We hopen je daar te zien :-)

Tijdens deze expositie is er op zondag 8 september ook weer een klein High T3-tje, we hebben de bijzonder voorstelling GIF kunnen boeken. Lees hier verder voor meer informatie.

Als we wederkeren

ansichtkaart als we wederkeren

Pam Werlotte en Allard Hebbink tonen twee weekenden hun conceptuele art work, ‘Als we wederkeren’ in Frame.de.galerie.

Deze installatie is losjes gebaseerd op een essay van Michelle Alexander, ‘What if we’re coming back’, waarbij ze stelt: ‘We don’t have to believe in reincarnation to fight for a world that we’d actually want to be born into.’

Want hoe is het om anders te zijn of niet in de gietvorm te passen die de maatschappij van ons verwacht. Een belangrijk thema. Het kan elk van ons overkomen en daarom is het soms goed om je af te vragen, wat Als we wederkeren.

Conceptueel gezien verbeeldt het kunstwerk een ruis in de maatschappij, die ervoor zorgt dat mensen zich niet gehoord voelen. Metaforisch ervaren kijkers deze ruis doordat er naast beeld, ook gewerkt is met geluid. De installatie is een afdruk van verschillende gezichten. Achter deze objecten zitten speakers in buizen, deze speakers spelen de interviews af. 

Van een afstand is niets verstaanbaar omdat alle verhalen door elkaar heen worden afgespeeld, het wordt dan een kakofonische ruis. Pas als je geconcentreerd en dichtbij luistert hoor je één verhaal en krijgt het de impact die het verdient.

Pam Werlotte volgt een studie grafisch vormgever aan de HKU en Allard Hebbink studeert Muziek & Technologie aan het HKU. Samen hebben ze al twee projecten met succes afgerond, een soundscape over Van Zanten en een installatie die ging over het taalgebruik binnen relaties.

Zaterdag 1 tot en met zondag 9 juni.  De feestelijke opening wordt zaterdag 1 juni 2024 om 14.30 uur verricht door wethouder Willem-Jan Stegeman, Timo Fluitsma (voordracht) en Dewy Hinderdael (spoken word).

Afwijkende openingstijden zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 uur, de kunstenaars zijn alle dagen aanwezig.

Kleigoed

kleigoed

Acht keramisten van het collectief Kleistad laten op deze expositie, voor het eerst buiten de eigen locatie, hun kunstwerken zien.
Met het samenstellen van de expositie ontstond een keigoede samenwerking met Sophie Scolpa van Scolpa fotografie. Zij maakte van de kunstenaars een prachtige portretserie. Van 22 maart tot en met 19 mei 2024 samen te bekijken in Frame.de.galerie; Kleigoed!

Met: Menno Berndsen, Monique Gerritsen, Annamaria Kedves, Annelies Kool, AnneFrance Monshouwer, Miek Mulder, Joost Schaeffner, Harry Spenkelink

Foto’s: Scolpa fotografie

Opening zondag 24 maart 14.30 uur door Mia Wittop Koning die op haar geheel eigen wijze het ‘keramische stokje’ doorgeeft. 

Dit weekend van 17, 18 en 19 mei is de laatste kans om de expositie Kleigoed in Frame.de.galerie te zien. 
En zondag 19 mei 2024 belooft helemaal een ideale Kunst-Kijk-dag te worden omdat dan ook nog twee kunstenaars, Lia Kok en Jeroen van den Tempel, van de KunstKijkroute te gast zijn in Frame.de.galerie. 

Alleen al in de Frame.de.galerie sla je dan al 10 vliegen in één klap en dan hebben we het nog niet eens over al die andere locaties in de binnenstad die meedoen aan de KKr. Kijk voor de voorpret op de website: van de KunstKijkroute.

Tien!

ansichtkaart Tien!

Frame.de.galerie bestaat al 10 jaar. Ontstaan uit de KunstKijkroute, één van de oudste open atelierroutes van Nederland. Samen en apart, altijd in beweging en ook bleven de paden elkaar kruisen.
Hoe leuk is het dat aan het begin van het 11e jaar :-) er 10 kunstenaars van de KKr exposeren in Frame. 

Titel...? Precies: Tien!
Als aftrap naar weer een fantastisch Kunstjaar!

Reden om het glas te heffen en te proosten. Dat doen we graag met jullie samen. Op zondag 14 januari 2024 om 14.30 verzorgen wethouder Tyas Bijholt en theatermaker Timo Fluitsma de aftrap en daarna nemen de kunstenaars het over. 
En natuurlijk kunnen jullie heerlijk borrelen - met hapjes & drankjes - en bijpraten.

De expositie Tien! is van 12 januari tot en met 25 februari 2024 (gratis) te bekijken op vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

De tien deelnemende kunstenaars zijn: Adriana Nichting - beelden | Corine de Waart - beelden | Gerda de Jong - mixed media | Ineke van Vliet - objecten, installaties | Jan de Graaf - keramische objecten | Lia Kok - schilderijen | Marion de Jong - olieverf portretten | Mia Wittop Koning - keramiek | Sophie Colpa - mixed media | Wilma Luigjes - schilderijen

Kleur bekennen

de kaart Kleur bekennen

Kleur bekennen

Op woensdag 22 november 2023 moet Nederland weer kleur bekennen bij de Tweede Kamerverkiezingen. De kunstenaars van de expositie Kleur bekennen doen dat al jaren :-) en in alle toonaarden, zelfs in zwart en wit.

Deze uitgesproken expositie bestaat uit heel verschillende kunstvormen - zoals beelden, schilderijen, objecten, tekeningen en keramiek - maar vormt een verrassend geheel.

Zij laten graag hun kunstige visie zien van vrijdag 3 november tot en met zondag 17 december 2023 in Frame.de.galerie. De feestelijke opening is zondag 5 november 14.30 uur. Mét - natuurlijk - de frame.de.taartjes. 

Met: Ada Koelewijn, schilderijen | Alke Rosbergen, beelden | André Beeftink, schilderijen | Anneke Spijker, wandkleden & objecten | Ans van Wegen, keramiek | Ellen Faber, tekeningen | Henny Timmerman, schilderijen | Riet Huurdeman, schilderijen

Paperassen

paperassen de kaart

Papierkunst in zijn vele verschijningsvormen

van 01 september tot en met 22 oktober 2023 

Geschept, gevouwen, geweven, maché, gescheurd, gekreukt of geknipt. Er zijn weinig materialen zo veelzijdig als papier. Papierkunst heeft een rijke geschiedenis die teruggaat naar de vierde eeuw na Chr. in China. En nog steeds heeft papier zijn aantrekkingskracht voor kunstenaars niet verloren. De papierkunstenaars die hun werk tonen op de expositie Paperassen bij Frame.de.galerie in Amersfoort, geven in zeer diverse werken uiting aan hun fascinatie en liefde voor dit oeroude materiaal. Abstract en figuratief, sculpturen en wandstukken. Liefhebber van papierkunst? Dan mag je deze expositie niet missen!

Deelnemende kunstenaars:
Henriëtte Coppes, Sabine van Erkel, Marian Halbersma, Karin Koning, Wendela van Lynden, Theo Naessens, Evelien Spoelder, Edith de Wit

Nog steeds hebben we bij deze expositie een heuse ACTIE!

Voor de expositie Paperassen heeft Hans van Helden, 7 exemplaren van het prachtig boek ‘Karton, een overzicht van 10 jaar werk in karton en papier’ van Couzijn van Leeuwen gedoneerd, een echt collectors item. De eerste zeven kopers van een kunstwerk, uit de expositie Paperassen, krijgen een exemplaar cadeau! Er zijn nog een paar boeken over!

We gaan (een paar maanden) vreemd!

ode aan het leven

Van zaterdag 1 juli tot en met vrijdag 1 september 2023 doen we het eens een keer heel anders!

Frame.de.galerie heeft samen met Heleen van Tilburg en de stadsdominee van Amersfoort de expositie Ode aan het leven georganiseerd.

De kunstwerken van Heleen beginnen in wat zich om ons heen achteloos aandient: rommel op het aanrecht, een lichtreflectie op de muur, een verweerde sticker op een lantaarnpaal of roest op een bouwcontainer. Heleen van Tilburg hangt juist op deze rafelplekken rond met haar fototoestel en legt spannende details vast. Na bewerkingen in Photoshop ontstaan afbeeldingen met licht, vorm, kleur en textuur in de hoofdrol. Het alledaagse is getransformeerd in een nieuwe wereld die de kijker uitdaagt om eigen verhalen en associaties te ontdekken.

Diederiek van Loo: ‘Heleen van Tilburg beziet de wereld vanuit haar eigen positie. Lager dan degenen die staan, intenser dan degenen die rennen. En wat zij ziet deelt zij hier met ons: de alledaagse werkelijkheid prachtig getransformeerd door haar blik, haar fantasie, haar wil.’

Bij de tentoonstelling verschijnt een boek met de fotowerken en inspirerende teksten over ‘Ode aan het leven’.

Tijdens de opening, zaterdag 1 juli 2023 om 16.00 uur vieren we Ode aan het leven. Met naast de prachtige beelden van Heleen van Tilburg, ook piano improvisaties, een performance van Timo Fluitsma, gepassioneerde levensliederen van Tsjimme de Haan en natuurlijk een hapje en een drankje.

Locatie: De Zwaan, Langestraat 61, Amersfoort open: elke zaterdag van zondag van 12 – 15 uur.

Voor meer informatie amersfoortsezwaan.nl en beeldendiespreken.nl

Let op!: ieder voordeel heeft ook een nadeel, Frame.de.galerie is vanaf nu en tijdens deze expositie gesloten. Vrijdag 1 september, komt de expositie Paperassen en is de galerie weer zoals gebruikelijk geopend.

-----------------------------------------------------------------------------------------

Leegte

Expositie Leegte

Van vrijdag 24 maart tot en met zondag 28 mei 2023 organiseert Lisa Bast een expositie met een heel speciaal thema...

Leegte; een grote onvoldaanheid, gaping, gat, gemis, het niet gevuld zijn, hiaat, holle ruimte, holte, ijdelheid, ijlte, inhoudsloosheid, lacune, ledige ruimte, leegheid, leemte, lege ruimte, loze ruimte, niet gevulde ruimte, ongevulde plaats.

Wat betekent leegte voor deze groep jonge kunstenaars, makers en artiesten? Hoe gaan zij met leegte om? En in welke kunstvorm gieten zij dit abstracte gegeven?

De opening is zondag 26 maart 2023 om 15.00 uur, een goede gelegenheid om kennis te maken met de zeven exposanten:

Lisa Bast, kunstinstallaties | Ernest Bessems, beeldende kunstwerken | André Konings, mode installaties | Floortje Krikke, schilderijen | Rick Oosterink, interactieve installaties | Sanne Veen, realistische schilderijen | Zoophis, audiovisuele installaties 

Deze tentoonstelling is ook één van de ‘T’s’ van High T3 op  zondag 30 april 2023. Het programma is bekend! 

Klik hier om alvast te lezen welke geweldige acts er zijn. 

 

Grensverleggers

grensverleggers

Unieke uitbreiding expositie Grensverleggers

Op elf februari hebben de jonge kunstenaars van de talentklas van Scholen in de Kunst een workshop Kringloopkunst gevolgd. De kunst, die tijdens deze workshop werd gemaakt, wordt vanaf 25 februari geëxposeerd in Frame.de.galerie in Amersfoort. Heel bijzonder hoe de kunstwerken van deze aanstormende nieuwe lichting past bij de professionele kunst van onderstaande exposanten.

Zaterdag 25 februari 2023 om 15.00 uur is er een officiële opening en worden de vier talenten voorgesteld. Natuurlijk is er weer wat te drinken en een heerlijk stuk taart van Anouk.

Van vrijdag 13 januari - tot en met zondag 12 maart 2023 ‘Grensverleggers’

Het wordt steeds duidelijker dat we zorgvuldig moeten omgaan met de wereld waarin we leven. Hergebruik van materialen helpt daarbij. En daarmee Kunst maken is meer dan een duurzame levensfilosofie.

Dat laat de groep ‘Grensverleggers’ zien. Deze groep kunstenaars is bij elkaar gebracht door Rob Chevallier. Hij werkt met kringloopspullen, anderen gebruiken afvalhout, textiel, metaal, fietsonderdelen en andere voorwerpen.

Kunst als pleidooi voor recycling én met een kritische kijk op de maatschappij: grensverleggend!

De feestelijke opening was op zondag 15 januari met wethouder Tyas Bijholt en de kunstenaars. Het was een mooie gelegenheid om met elkaar te toosten op veel nieuwe Frame.de.projecten!

Met: Rob Chevallier (Steenderen) -  www.robchevallier.com, Ab Marte (Arnhem) - www.abmarte.nl, Suzanne Compaan (Amersfoort) - suzannecompaan.nl, Hans de Raad (Nijmegen) - hansderaad.nl, Hubert van Soest (Arnhem) - www.decreatievelink.nl/author/hubertdesign, Sybrecht Bosker (De Steeg) - sybrechtbosker.exto.nl, Betty Disco & Miriam van der Linden(Doesburg/Dieren) - www.bettydisco.com

We is the new Me

Textielwerk van cursisten van Scholen in de kunst

Textielkunst voor softies? Al lang niet meer!

In deze tentoonstelling laten de textielcursisten van Scholen in de Kunst zien dat je juist met ambachtelijke technieken als weven, borduren en wol vilten interessante moderne werken kunt maken.

De ‘Gedekte tafel in Delftsblauw’ is een groepswerk waarin de traditionele patronen op geglazuurde gebruiksvoorwerpen als inspiratie zijn gebruikt voor een tafel vol zachte vazen en bordjes van vilt. Hiervan kan niets stuk vallen!

Daarnaast laten alle exposanten een werk zien waarbij een boek het uitgangspunt vormde. Het glanzende papier en de zachte uitstraling van textiel vormen een spannende combinatie. De één heeft zich laten inspireren door de inhoud van het boek, de ander door de vorm en de afbeeldingen. Letters van gebloemde lapjes, tekstjes van lint en gehaakte kikkerdril stromen van de bladzijdes.

Verder laten de kunstenaars van het Textielatelier nog een eigen masterpiece zien.

Laat je verrassen door de veelzijdigheid aan thema’s, materialen en technieken die zij toepasten in hun kunstwerken.

Van 4 november tot en met 18 december 2022. Opening 5 november 2022 om 14.30 uur.

Van harte welkom!

The making off… KunstVaarRoute

expositie The making off..

‘… ik kom graag in Frame.de.galerie want ik vind het zo bijzonder dat er altijd kunstenaars zelf suppoosten…’

dat is een quote die we vaker horen. En dat is ook een opmerking die leidde tot deze expositie waarin we een stap verder gaan en de kunstenaars je meenemen in een heel ontwerp- en uitvoertraject. 

Op negen borden doen negen kunstenaars uit de doeken hoe het traject van het maken van een kunstwerk voor de KunstVaarRoute verliep. Daarnaast tonen zij nog divers ander werk.

En hoe leuk is het om deze expositie te combineren met de enige echte KunstVaarRoute in Amersfoort. Tijdens de hele expositieperiode kun je bij Waterlijn deze route nog meevaren. Zie de website voor meer informatie de website van Waterlijn.

Zondag 21 augustus 2022 om 14.30 uur is de opening en natuurlijk zijn de kunstenaars aanwezig. Wat er ook is, zoals je van ons gewend bent, zijn de frame.de.taartjes! 

The making off… KunstVaarRoute is van 19-08 t/m 25-09-2022 te bekijken op vrijdag, zaterdag en zondagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur. Op zaterdag 10 & zondag 11 september is deze expositie ook onderdeel van Open Monumenten Dagen 2022.

Heel graag tot ziens in Frame.de.galerie.

Reiken naar de hemel

Reiken naar de hemel

Vijf kunstenaars op zoek...

Alie van de Wolfshaar | keramiek

Caroline Eier | schilderijen

Hadewijch Ouwendijk | grafiek & schilderijen

Marjolein Tönis | ruimtelijke- en digitale kunst

Nico van Vliet | schilderijen

Reikend naar de hemel is voor deze kunstenaars grenzen verkennen,

van hun talent,

van het ambacht

en de verbeelding van

concepten en ideeën.

Reiken naar...

of aanraken van

de hemel.

Deze expositie is alleen op zaterdag- en zondagmiddag van 13.00-17.00 uur te zien. Van 11-06-2022 tot en met 07-08-2022.

                                                               ------------------------------------------------------------------------------------------------------

cisca en Andrea
                                                                               Foto gemaakt door Adriënne Nijssen

Heel, heel verdrietig nieuws. Mijn vriendin en mede-organisator van Frame.de.galerie, Cisca de Weert is overleden. Cisca was al jarenlang vrijwilliger voor Alpe D’Huez, iets wat zij vol enthousiasme, energie en plezier deed.

En juist die berg is haar fataal geworden.

Ik ben verbijsterd, ontdaan en intens verdrietig.

Hoe bizar en toevallig is het dat de komende expositie, die zaterdag 11 juni om 14.30 uur opent, Reiken naar de hemel heet. 

In overleg en met hulp van vrienden en de kunstenaars hebben we toch besloten de expositie en de opening door te laten gaan. 

Zaterdag 11 juni om 14.30 uur reiken we naar de hemel - en naar Cisca - en gedenken we haar vrolijke, kunstzinnige en hulpvaardige inbreng bij alle projecten van de galerie.

Wat zal ik je missen lieve frame.de.mede-directeur. Dank voor alles. 

Liefs, Andrea

Stoffig!

Zes textielkunstenaars exposeren: Stoffig!

Zes textielkunstenaars hebben alles uit de kast gehaald. Komende week bouwen we weer een nieuwe expo in Frame.de.galerie: Stoffig!

Stoffig! is te zien van 22 april t/m 5 juni.

 

? Zaterdag 23 april rond 14.30 uur is de feestelijke opening!



Kom je kijken?

Zullen de kunstenaars van Stoffig! leuk vinden:



Astrid Oosterhuis wol, vilt, natuurlijke materialen

Cathérine Schoenmakers weefsels van verschillende materialen

Esmee Kiewet vilten objecten

Leonie de Bruin weefsels en sculpturen

Mirjam van der Linden portretten van textiel, quilts

Wiea van der Zwan | patchwork, quilts

 

New Generation 3.0 - vanaf 27 februari

Vijf talentvolle kunstenaars, die in 2020 en 2021 aan verschillende kunstacademies zijn afgestudeerd, in één expositie: New Generation 3.0.

Alle vijf reageren ze op eigen kunstzinnige wijze op de hedendaagse maatschappij. Ze kenden elkaar niet van tevoren, toch vormt hun werk een eenheid. 

De opening is op zondag 27 februari om 14.30 uur. 

Geertje Brandenburg | mixed media

Karina Puuffin | installatie

Kirsti Coolen | sculpturen

Romy Berends | ruimtelijke objecten

Yuchen Li | fotografie

27 februari - 17 april 2022  | vrijdag, zaterdag en zondag 13.00 - 17.00 uur

kerstKunstmarkt 2021

UPDATE ?

Halverwege de eerste dag van de kerstKunstmarkt werd het duidelijk: er komt geen tweede dag meer. Zo jammer van alle moeite, en de mooie werken van onze kunstenaars. Zucht.

Dank voor alle meelevende reacties en ook dank aan alle bezoekers en kopers die er waren.

 

----

? Druk met de voorbereidingen voor de kerstKunstmarkt, met grote en kleine kunstwerken, leuk voor onder de kerstboom, of als cadeautje voor jezelf.  ?

We toveren de galerie deze week om tot een gezellige kerstKunstmarkt. En openen zaterdag 18 en zondag 19 december tussen 12 en 17 uur de deuren voor jou!



Om het coronaproof te houden, houden we ons aan de volgende regels:

  • QR-code scannen bij de ingang
  • maximaal aantal bezoekers in de galerie
  • mondkapje
  • anderhalve meter afstand

Graag tot zaterdag 18 of zondag 19 december!

Op beide dagen is Marian Dessing aanwezig om een persoonlijk 'boekenwurm-lampje' te maken, met jouw favoriete boek. Ze is er zaterdag en zondag van 15 tot 16.30 uur. Breng je eigen boek mee (harde kaft, minimale afmeting: 13x15 cm)

 

Rijp | 29 oktober t/m 12 december

Expo Rijp - opening 30 oktober om 14.30 uur

De tijd is rijp voor een nieuwe expositie!



?Na rijp beraad hebben we met zes mooie wijze kunstenaars een selectie gemaakt uit hun werk.

Tijdens de opening op zaterdag 30 oktober vertelden ze over hun inspiratie, hun werk, hun keuzes.

 

Doortje Caspers | schilderijen

Jopie van Zanten | tekeningen, ruimtelijk werk

Pia Haks | beelden

Rickje Noltes | schilderijen

Thérèse Veldhuizen | schilderijen

Wilma Hornsveld | keramiek

 

[SNEAK PREVIEW VAN DE OPBOUW VAN RIJP]



Rijp

29 oktober t/m 12 december

vrijdag, zaterdag en zondag van 13 tot 17 uur

 

Kom je kijken?



 

Puur!

Puur! bij Frame.de.galerie

t/m zondag 24 oktober

"Het past heel mooi bij elkaar"

"Prachtige expositie"

"Goed bij elkaar gezocht"

"Indrukwekkend"

"Puur! echt puur"

 

Complimenten en mooie woorden over Puur!, de nieuwe expositie waarmee Frame.de.galerie zaterdag 28 augustus na anderhalf jaar weer openging.

Wat zijn we blij met deze kunstenaars, die samen Puur! hebben gemaakt:

Anne ThossFred OosterhuisLinda van den Berg, Marjolein Tönis, Rovers & Blum en Willy Schut.

 

Kom gerust kijken, op vrijdag, zaterdag, zondag tussen 13.00 en 17.00 uur. Er is altijd een kunstenaar aanwezig om over het werk te vertellen.

Tot gauw.

 

? NB: op zaterdag 18 september zijn we niet geopend voor publiek. Dan is er een besloten herdenkingsbijeenkomst voor onze lieve vriendin en mede-galeriehoudster Lia ... 

---------------------------------------------------------------------------

Wauw! We zijn er stil van ...

wall.of.Frame met namen

... wat een 'steentjes' zijn er bijgedragen aan de Wall.of.Frame!

Heel erg bedankt:

Leo Dooren, Barbara Bläsing, Afke Dam, Wilma Luigjes, Sophie Colpa, Wilma Meijer, Miriam Kocken, Dennis Spelt, Caroline Eier, Nelleke Bosland, Thérèse Veldhuizen, Steven van Meurs, Suzanne Compaan, Lex Hemels, Ivet Thunnissen, Willy Schut, Pauline van Boven, Jip Heijmerink en Ewout Hasken, Timo Fluitsma, Sabine Molmans, Alie van de Wolfshaar, Madelon van Bochove, Susan Koopman, Frans en Margret Scharroo, Henk Sloos, Joke Smook, Karin Koning, Pien de Haas, Wouda Koelewijn, Marjolein Tönis, Wilma Hornsveld, Gerrie Bouhof, Louise de Vries Lentsch, Han Fluitsma, Loes Koel, Tom Matthijssen, Liesbeth en Olivier Marchesini, Alice Gootjes, Tonny de Waaij, Margreet van Marwijk, Margit Westra, Peter Vorrink, Edith Gerritsma, Dereck Hasken,  Odetta Arink, José Hutjes, Greetje Koevoets en Peter van de Borne, Esther Kaal, Heleen van Tilburg, Ilse Scheerder, Nico Rozing, Bruno Groen, Jopie van Zanten, Ellen Alberts, Marja Steinmetz en Chris Timmers, Sharon van der Veen, Tinka van Vuuren, Margreet Euverman, Jeroen Jimmink, Mets Julianus, Annette Jaspers, Margreet Dijkstra, Carolien Magnus, Alvin Hasken, Trudi Willenborg, Lia Kok, Stephan Putman, Marian Halbersma, Jos Ruijssenaars, Jan de Graaf, Ella Komen, Pia Haks, Frans Twigt, Anita van den Berg-Kremers, Ineke Wurfbain-Tijs, Gerda de Jong, Astrid Brügemann, Ruud Lampe, Ria Roelofs, Kedo Erné, Watze de Haan, Margo Huisman, Paula van Middelaar, Erwin van Zijl, Monica de Jong, Ans van Wegen, Mea Jambroes, Adriana Nichting, Agnes van Dieren, Riet Atteveld, Helma Vermeulen, Willemien van Ool, Fred Oosterhuis, Annemiek van den Bedem, Franco Meloni, Mirjam Achterkamp, Klary van der Pol,

Jullie namen staan op de Wall.of.Frame!

 

?Waarom? Omdat de bodem in zicht komt ...

Daarom bouwen we aan een Wall.of.Frame: een virtuele muur met namen van mensen die een steentje bijdragen aan Frame.de.galerie.



Vorig jaar hebben we ons tomeloos ingezet om verschillende mooie evenementen en exposities van de grond te krijgen. En steeds als het bijna zover was, stak corona er een stokje voor ... Verschillende geplande exposities gingen uiteindelijk niet door.



Wat wel doorgaat zijn onze vaste lasten. En wij gaan door met creatief en hoopvol kijken naar wat we komend jaar kunnen organiseren om (beginnende) kunstenaars een steuntje in de rug te kunnen geven. Bijvoorbeeld met een expositie bij Frame.de.galerie. Dat missen we. En dat missen de bezoekers. En jij?



Vandaar onze vraag: wil je ons helpen?

Koop je jouw steen voor de Wall.of.Frame?

Jouw naam ook op de Wall.of.Frame?

 

Frame.de.verkoopexpo: 100 corona voor een kunstwerk

 

100 corona voor een kunstwerk

Tijd voor iets nieuws?

Grijp je kans om voor 100 corona* een mooi nieuw beeld, schilderij, sieraad of ander kunstwerk te kopen. We houden ons aan de anderhalvemeter-richtlijn van het RIVM. Daarom is de verkoopexpositie verdeeld over twee weekenden:

  • Zaterdag 3 en zondag 4 oktober 2020 
  • Zaterdag 10 en zondag 11 oktober 2020

Tijd: van 13.00 tot 17.00 uur

Plaats: Kunstplein Cahen, Muurhuizen 104 in Amersfoort

Koffie en thee gratis ? ☕

* 1 coroon = 1,11 euro

 

“Wat een supermooi initiatief!”

Dat was de reactie van veel kunstenaars, nu ze eindelijk weer hun werk kunnen tonen tijdens de ‘frame.de.verkoopexpositie ‘100 corona* voor een kunstwerk’.

New Generation 2.0

new generation 2.0

 

FRAME.DE.GALERIE IS T/M AUGUSTUS GESLOTEN. 

DE EXPOSITIE NEW GENERATION 2.0 IS VERLENGD T/M 20 SEPTEMBER 2020.

 

Feestelijke opening: zaterdag 29 februari, 14.30 uur

De opening werd door Timo Fluitsma verricht, als appeTizer voor High T3, met een Theatrical reading over tijd. Ook presenteerden de deelnemende kunstenaars zich.

Van vrijdag 28 februari tot en met zondag 19 april 2020 vindt de tweede expositie New Generation 2.0 plaats. Een selectie van de meest getalenteerde kunstenaars die net zijn afgestudeerd aan de kunstacademies van Groningen, Maastricht, Arnhem, Amsterdam en Utrecht. Hun werk is geselecteerd omdat in alle kunstwerken het element tijd een belangrijke rol lijkt te spelen. Hoewel de kunstenaars hun werk op grote afstand van elkaar maakten vormt de expositie een verrassende eenheid.

De kunstenaars:

Anja Fredin | HKU, Utrecht 2019

Ik ben een verzamelaar. Reizen maar ook mijn dagelijkse omgeving vormen mijn foerageergebied. Ik verzamel gebruiksvoorwerpen, gevonden materialen en impressies uit de natuur en het dagelijkse leven. Mijn materialen zijn vaak door anderen weggegooid, en/of het gaat om dierlijk, ruw, prefab objecten of bouwmateriaal die zorgvuldig zijn geselecteerd op basis van tactiliteit en expressieve kenmerken.

Ik maak ruimtelijke collages, die vaak combinaties zijn van videoprojecties en fysieke objecten bijeengehouden op basis van poëzie in plaats van interne logica. De rauwe schoonheid van de materialen wordt hierdoor benadrukt. De niet-synchroniseerde waarneming van tijd en ruimte stelt op een poëtische manier vragen bij de werkelijkheid van nu. Zo geef ik de toeschouwer een ruimte om stil te staan bij zichzelf en om eigen associaties en verhalen te ontdekken. exposure.hku.nl/portfolio/4827873/anja-daalhuisen

Derk Müller | ArtEZ, Arnhem 2019

Derk Müller is geïnteresseerd in het dagelijks leven en alledaagse objecten en gebeurtenissen. Die ontleedt hij in betekenis, materiaal en andere facetten, zodat hij bouwstenen heeft om zijn beelden te creëren. Met zijn beelden wil hij de wereld inzicht geven in wat het zou kunnen zijn en daarom is.

Neem de tijd om in de sculpturen en afbeeldingen te duiken. Heroverweeg wat je ziet. Het kan zijn dat het niet is wat je dacht dat het was ... www.derkmuller.com

Janneke Schnell | Gerrit Rietveld Academie, Amsterdam 2019

Wat bevestigt de op- en neergang van het leven meer dan een klok? Het immer verstrijken van de tijd is een gegeven waaraan niemand kan ontkomen. Ook al proberen we de tijd te verslaan, uiteindelijk zal dat nooit lukken. In de ruimtes van Janneke Schnell word je pijnlijk met je neus op de feiten gedrukt: de klok blijft tikken, wat je ook doet. Maar, de ruimte stelt ook gerust. Want wat er ook gebeurt, de tijd blijft lopen en zal dingen verbeteren, veranderen. www.jannekeschnell.com

Janneke citeert een gedicht van Lucebert op haar visitekaart:

De zeer oude zingt

er is niet meer bij weinig

noch is er minder

nog is onzeker wat er was

wat wordt wordt willoos

eerst als het is is het ernst

het herinnert zich heilloos

en blijft ijlings

alles van waarde is weerloos

wordt van aanraakbaarheid rijk

en aan alles gelijk

als het hart van de tijd

als het hart van de tijd

(Bron: Mister Motley, 18-07-2019 Kiedes van Wouden en Lieneke Hulshof)

Lotte Elzinga | HKU, Utrecht 2019

De ruimtelijke installaties van Lotte Elzinga zijn het resultaat van een ogenschijnlijk chaotisch en organisch proces. Hoewel verwarring en toeval kernelementen zijn in haar werk, toont zich onderhuids een snak naar orde. Alles houdt verband. Lotte heeft oog voor de schoonheid van alledaagse materialen die hun nut verloren hebben en op straat zijn gedumpt. Ze transformeert en combineert ze. Zo creëert ze sculpturen die vervreemding, bewondering en verwondering oproepen. In haar installaties brengt ze sculpturen en schilderwerken zorgvuldig samen, zoekend naar het ideale spanningsveld - harmonieus en dissonerend tegelijk - tussen de werken zelf en de ruimte waarin ze zich tonen.

lotte-elzinga.nl/

Marcella de Wolff | ArtEZ, Arnhem 2019

Met haar werk ‘Niets is nietig’ heeft Marcella de eerste prijs gewonnen: de Stuwwal Art Prize 2019, een aanmoedigingsprijs voor afstuderende kandidaten van de Fine Art Department: Base for Experiment, Art and Research (BEAR).

Marcella streeft ernaar om in haar installaties de relatie tussen het object en het subject te intensiveren. De jury waardeert haar hoopvolle wens om datgene wat we doorgaans als nietig ervaren te herwaarderen. Ze slaagt daarin door een bijzonder sensibel spel tussen materialen, constructies en tonen neer te zetten in een omgeving waarin ook wij als toeschouwers bewegen. marcelladewolff.com/

Pleun Moons | Academy Of Fine Arts And Design, Maastricht 2019

As a painter I’ve discovered the inevitable presence of time; of different times simultaneously. Through the process of working, one can never deny what was before, even erasing or putting an other layer on top does not negate which lays beneath.

By emphasizing the flatness of a painting and - at the same time - making visible the different layers that are underneath, time can become something permanent, something still, something frozen. The passing of time is the only thing that will never change, however relative it may be. By acting through rhythm and repetition, the unexpected - paradoxically - has room to materialize. This method of working with material and its intrinsic qualities and rhythms is flexible and varying, in such a way that failure and imperfection can become a material too; it is an assembly of equally considered pieces of reality. Every element that I use refers both to reality and to itself; a plurality of realties, simultaneously. www.pleunmoons.com

Shiyu  Duan | Minerva Academie, Groningen 2019

Het esthetische werk van Shiyu Duan roept verwondering op, ook door de bijzondere presentatie: voor vier doeken die zijn opgehangen als banieren ligt een beeldscherm plat op de grond. Op de doeken zie je stenen en een persoon in met keien gevulde kleding, op het scherm een tekst met veel doorhalingen. Duan, die uit China naar Nederland is gekomen en grip probeert te krijgen op haar omgeving, lijkt het in deze installatie af te leggen tegen de natuur en de maatschappij: haar personage is door het gewicht van de keien veranderd in een onveranderlijke sculptuur. shiyuduan.com/

>> Opening van de expositie is zaterdag 29!! februari 2020 om 14.30 uur. Dan kan iedereen! :)

Deze expositie is ook te zien, als belangrijk onderdeel, tijdens High T3 op zaterdag 21 en zondag 22 maart 2020.

alle uitnodigingen

pArticular pArts

Van vrijdag 10 januari tot en met zondag 23 februari 2020

pAticular pArts

Zes kunstenaars laten een selectie van hun werk zien, onder het mom 'de kunst van het kiezen'.

Gelukkig hoef jij niet te kiezen, kom gewoon alles bekijken!

  • Afke Dam | Human

    Beelden die de kwetsbaarheid en schoonheid van het menselijk lichaam laten zien
  • Annette Jasperse | Organisch en speels

    Ruimtelijke tekeningen en collages die zich los en speels over de muur verspreiden
  • Dorine Kilian | Dynamiek

    Felgekleurde mensfiguren met beweging. Doordat mensen uit hun context zijn gehaald, ontstaan verhalen.
  • Esther Kaal | In between

    Tekeningen van de grillige verschijningsvormen van de natuur, gecombineerd met geometrische en strakke vormen. De mens is afwezig in haar beelden. 
  • Riet Atteveld-ten Have | Verwondering

    Textiele beelden: kledingstukken gecombineerd met gebruiksvoorwerpen vormen abstracte beelden en roepen verwondering op. 
  • Steven van Meurs | Ingetogen

    Schilderijen van eigen fotografisch materiaal, beelden uit de media en visuele herinneringen, met ingetogen kleuren.

 

Zaterdag 11 januari 2020 om 14.30 was de feestelijke opening en waren de kunstenaars allemaal aanwezig om over hun werk te vertellen. Sowiesie is er tijdens de openingstijden van de galerie altijd één kunstenaar aanwezig om je te ontvangen.

Ik ben de wond, ik ben het mes

Ik ben de wond, ik ben het mes
  • Opening: zondag 17 november
  • Afsluiting/finissage: zondag 5 januari, met frame.de.nieuwjaarsborrel

Van 15 november 2019 tot en met 5 januari 2020 exposeren Eun Young Lee, Hanneke van Broekhoven, Monica Croese en Vera Croese met Ik ben de wond, ik ben het mes.

'Ik ben de wond, ik ben het mes' is geïnspireerd op een gedicht van Baudelaire uit zijn serie Les fleurs du mal.

‘Ik ben het mes en de wond, de hand en de wang, de beul en het slachtoffer.’

De expositie gaat over de strijd die ieder mens kent; tussen je donkere en lichte kant, het goed en het kwaad, on-schuld. Het een kan niet bestaan zonder het ander. Waar veel licht is, zijn de schaduwen donkerder (Goethe). Het werk van de kunstenaars schuurt en krast, roept vragen op, onderzoekt en vindt een tere balans tussen donker en licht. 

Mijn diepste donker, mijn zuiverste licht.

Het concept van deze tentoonstelling is van Monica Croese. Zij heeft ook de kunstenaars uitgenodigd die goed bij de thematiek van de tentoonstelling passen, en van wie het werk elkaar aanvult en versterkt. Onder de naam Weib! gaat Monica volgend jaar meer tentoonstellingen maken.

De installaties van Eun Young Lee bestaan uit verschillende elementen waarin elk onderdeel een eigen verhaal vertelt. De installatie bundelt verschillende verhalen samen tot een nieuw hoofdstuk. Er worden steeds weer nieuwe verbanden gelegd, wat leidt tot de noodzakelijke conceptie van tijdloosheid.

Een oude foto krijgt een nieuwe lading door een subtiele ingreep door Eun Young. Er ontstaat een gevoel van een vleugje magie op het moment dat de materie overgaat in een nieuwe samenhang. Die samenhang maakt deel uit van de wereld die zich bij Eun Young als een voortgaande stroom ontwikkelt. Zo'n wereld bestaat bij de voortdurende terugkoppeling van herinneringen. Maar herinneringen vervagen en versmelten met andere waarnemingen of misschien met dromen. Dat wat er ooit was keert nooit terug, maar het vlijt zich noodzakelijkerwijs in nieuwe verbanden. Lee Eun Young schept op deze wijze onnavolgbare unica waarin het avondland beschenen wordt door de morgenzon en waar de avondzon ondergaat boven het land van morgen.

Hanneke van Broekhoven maakt menselijke vormen met verschillende materialen, meestal een combinatie van metaal en textiel: metaal voor de lichaamshouding en textiel voor de zachte en kwetsbare huid. Rafelige randen en losse draden blijven zichtbaar omdat we ze allemaal hebben, ze vertellen ons levensverhaal. Als je ze verbergt, laat je jezelf niet helemaal zien om een ​​beter, perfecter beeld neer te zetten. ‘Ik ga uit van thema's die belangrijk zijn in mijn eigen leven. Het naaien met de hand is arbeidsintensief en meditatief. Hoe langer ik eraan besteed, hoe meer mijn blik zich verbreedt. Ik ontdek patronen en leg verbanden. Ik zie wat mij met anderen verbindt in plaats van wat mij van hen onderscheidt. Mijn hoofdthema's zijn compassie en lijden en hoe ze naast elkaar bestaan.’

Monica Croese tekent en schildert op papier en doek. Van vrij klein tot groot formaat. 
‘Ik ben een dromer en ik creëer een eigen magische wereld, die sociale thema’s onderzoekt. Gebaseerd op persoonlijke ervaringen en vertaald naar collectieve herinneringen. Ik maak een verbinding tussen emoties en archetypes. De menselijke conditie fascineert mij zeer en is mijn inspiratiebron. Mijn visie op onze wereld, mijn manier om te communiceren met anderen.’ Het werk van Monica kent vele lagen met complexe betekenissen. Je kunt er niet omheen, het stoot af en trekt aan. De kern van het bestaan, met al zijn schoonheid en lelijkheid, zijn donker en licht.

Vera Croese houdt zich niet alleen bezig met beeldende kunst, ook met dans en muziek. Daaruit neemt zij vaart, beweging, de urgentie van het moment mee in haar beeldende werk. Hier gaat het om gestolde beweging. Krachtige beelden. 'Ik kras met potlood en pen, kleur, inkt. Ik werk ook graag met de roller, krachtig en snel. Fotografie en film zijn weer andere bruggen naar de werkelijkheid. Momentopnames van het leven in beelden, een vorm zoekend in het eindeloze aanbod van deze tijd. Ik wil niemand behagen, mijn werk is een manier om uit te reiken, me vast te grijpen aan het leven. Een uiting van mijn verlangen naar ontmoeting.'

Haar werk mag rauw zijn, psychische kracht, maar ook verstild en bijna meditatief. Geen gepolijste techniek, maar gemaakt  met zeggingskracht.

---------------------

De finissage - de afsluiting - van deze expo is op zondag 5 januari vanaf 14.00 uur. Met medewerking van Tsjimme de Haan (zangeres, gitariste), Timo Fluitsma (acteur), Rick Kewal (dichter) en René Gademan (schrijver).

De feestelijke opening was op zondag 17 november om 14.30 uur.

Schrijfster Lilian Regtvoort deed het openingswoord en er was muziek, onder meer zang van een van de exposanten: Vera Croese.

Spot-on! | 27 september t/m 10 november

Expositie Spot-on van kunstcollectief Spot.
  • Opening: zaterdag 28 september 2019 om 14.00 uur.
  • Afsluiting: zondag 10 november, rond 15.00 uur.



Zes kunstenaars van kunstcollectief Spot exposeren voor de eerste keer hun (veelal nieuwe) werk in Frame.de.galerie. ‘Verrassend hoe het diverse werk van de kunstenaars elkaar versterkt door de combinatie van technieken en stijlen’, merkte een bezoeker al op tijdens de opbouw van de expositie. En nu de hele expositie is ingericht kunnen we niet anders zeggen, het is Spot-on!

Ans Schrieksansschrieks.nl | foto’s, collages, zeefdrukken

Jannette van der Sarwww.jannettevandersar.nl | ruimtelijk werk

Linda Leeuwestein, www.lindaleeuwestein.nl  | ruimtelijke tekeningen

Margreet Dijkstra, www.margreetdijkstra.nl | multimedia tekeningen

Marjolein Pelgrum, www.marjoleinpelgrum.nl | houtskool- en potloodtekeningen

Rezie Hendriks, reziehendriks.exto.nl | ruimtelijke installaties

 

In Vrijheid | 9 augustus t/m 22 september

  • Opening: zondag 11 augustus
  • Sluiting: zondag 22 september, met een lezing door Marcia Haffmans over Script form within

 

'Alles dat werkelijk groots en inspirerend is, is gecreëerd door een individu dat kon werken in vrijheid'. - Albert Einstein.

Vijf kunstenaars brengen op hun eigen wijze In Vrijheid in beeld:

> Sasja Bork  toont schilderijen uit de Oerol-serie. Sasja houdt van de smeuiigheid en kleurkracht van olieverf en gebruikt graag ambachtelijke technieken.

> Sandrina Kreek  laat in haar keramiek plantenresten, wortels, noten en andere overblijfselen uit de ntuur tot leven komen: rauw en kwetsbaar.

> Marcia Haffmans toont haar installatie Script from within, waarbij zij de stem van vrouwen in gevangenschap indringend in beeld brengt.

> Erik Bosma laat werk zien van zijn on-going project Notities van een voetbaltrainer. Zijn werk gaat over migratie, hang naar controle en twijfel over het nemen van de juiste keuzes.

> Annemiek van der Kuil laat drieluiken van wereldse ontmoetingen zien, ontmoetingen die zij in alle vrijheid kon hebben.

Theatraal | 24 mei t/m 4 augustus

  • Opening: 26 mei 2019
  • Afsluiting: zondag 4 augustus 2019



Collectief ZonderPunt is een groep jonge makers, ontstaan tijdens de opleiding Fine Art and Design in Education. Iedereen werkt in een eigen atelier, vanuit z'n eigen expertises en fascinaties. Ze inspireren en stimuleren elkaar en komen regelmatig bijeen. Als collectief is ZonderPunt altijd in beweging, op zoek naar hoe het zich kan blijven ontwikkelen. Het kunstcollectief wil buiten de gebaande paden blijven gaan.Tijdens de expo Theatraal zie je onder meer installaties, foto's, film en schilderijen.

Deelnemende kunstenaars zijn: Astrid Bink | Daniel Ernst Binnenkamp | Elma Čavčić | Froukje van de Weg | Imke Akihary | Janneke Veerman | Jesse Steenkist | Leonie de Bruin | Rianne Snik | Tim de Gier | Tom Delboo 

Op woensdag 19 juni 2019 was Daniël Binnekamp in de studio van de Golfbreker, Tsjimme de Haan interviewde hem over zijn kunst en over het collectief.

>> Hier kun je de uitzending beluisteren.

Zondag 4 augustus: Meet & Greet met de kunstenaars!

Lonely hearts | 5 april t/m 12 mei

Lonely hearts
  • Opening: 6 april 2019
  • Afsluiting: 12 mei 2019

Tijdens deze speciale pop(up)art-expo van 5 april tot en met 12 mei 2019 exposeren vijf kunstenaars in Frame.de.galerie in Kunstplein Cahen. Lonely hearts is open van vrijdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

Lonely hearts is een verrassende mix van 2D- en 3D-popart van verschillende kunstenaars. Niet voor niets is voor deze titel gekozen: de hoes van de lp Sgt Pepper’s Loney Hearts Club Band was de aanjager van de pop-art!

Deelnemende kunstenaars: Anita Kremers (ruimtelijke objecten), Edith Elshof-Stevens (mixed media neo pop-art), Marieke Noordhuis (pop-upboeken), Miriam Kocken (tekeningen), Susanne Blom (tekeningen/portretten uit één lijn). De kunstenaars tonen hun werk met een knipoog naar de pop-artstroming.

Pop-art is letterlijk ‘populaire kunst’ en is ontstaan in de jaren zestig, de tijd van seksuele revolutie en vrouwenemancipatie. Veel popartwerken drukken dan ook vrijheid uit, zonder diepere bedoeling. Ze zijn vooral decoratief. Popartkunstenaars maken vaak gebruik van alledaagse gebruiksvoorwerpen.

Beatles-kenner Peter Vorrink opende deze expo op zaterdag 6 april om 15.00 uur. De kunstenaars waren ook aanwezig om over hun werk te vertellen. Zij zijn speciaal gekozen bij het evenement ‘All you need ... to know about The Beatles’ van zaterdagavond 6 april (reprise op zaterdag 5 oktober!).

Say no more | 22 februari t/m 31 maart

poster say no more
  • Opening: 24 februari 2019
  • Afsluiting: 31 maart 2019

Van 22 februari tot en met 31 maart exposeert het Utrechts Collectief bij Frame.de.galerie in Kunstplein Cahen.

Herkenbaar en vervreemdend

In tekeningen, schilderijen en beelden, variërend van intieme dagboekaantekeningen tot monumentale werken tonen de kunstenaars een blik op een wereld die zowel herkenbaar als vervreemdend is. In een vrije figuratieve stijl vragen zij van de toeschouwer een open blik en verwondering om zichzelf te herkennen in de getoonde werken. Verwijzingen naar de kunstgeschiedenis, psychologie en filosofie zetten de werken in een breder perspectief, maar zijn voor het begrip niet nodig. Het is het persoonlijke dat raakt en je meeneemt. Say no more.

De kunstenaars van Utrechts Collectief

Ruud Lampe (tekeningen, schilderijen), Roeland Heijne (schilderijen), Ineke Damen (schilderijen), Melanie Ouwehand (tekeningen, schilderijen), Harm Bruggenwert (beelden) en Agatha van Amée (tekeningen).

De feestelijke opening door beeldend kunstenaar Frans van Tartwijk was op zaterdag 23 februari. De kunstenaars waren ook aanwezig om over hun werk te vertellen. Ook tijdens de expositie is er regelmatig een kunstenaar aanwezig, als gastheer of gastvrouw!

The new generation | 11 januari t/m 17 februari

poster the new generation
  • Officiële opening: zondag 13 januari 2019
  • Afsluiting: zondag 17 februari 2019



Zeven jonge talenten, net afgestudeerd aan de academies van Utrecht, Enschede, Groningen en Den Bosch hebben een prachtige expositie met elkaar gemaakt.

Janneke Veerman (mixed media), Liselotte Hartkamp (portret schilderijen), Mirjam Withaar (keramische installaties), Yara de Kok (collages), Florens Kool (schilderijen), Marlijn van Zadelhoff (installaties), Veerle Lijnse (installatie).

Expositie van 11 januari t/m 17 februari, vrijdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Opening zondag 13 januari vanaf 13.00 uur met koffie/thee en de bekende frame.de.taartjes én de kunstenaars zijn dan ook aanwezig en vertellen over hun werk.

Back to the Future | 14 december 2018 t/m 6 januari 2019

Een speciale oud-en-nieuwexpo, van kunstenaars die in 2018 hebben geëxposeerd of in 2019 gaan exposeren in kunstplein Cahen.

Werk van acht kunstenaars: van fashion design en 3d-objecten tot schilderijen en foto’s. Kunstenaars die het afgelopen jaar bij ons geëxposeerd hebben (oud), in reprise met (nieuw) werk. En kunstenaars die hun werk in Amersfoort voor het eerst laten zien (nieuw).



Finissage

Wat helemaal nieuw is, in plaats van een opening doen we een afsluiting: een finissage van de expositie, met een nieuwjaarsborrel.

Noteer alvast op zondag 6 januari vanaf 15.00 uur een ‘aangeklede’ borrel om te toosten op een nieuw-jaar-kunst en om het oude af te sluiten.

Obsessions | 19 oktober 2018 t/m 9 december 2018

Solo-expositie van Leo Dooren uit Haarlem.

“Die olifant ben ikzelf”, vindt kunstenaar Leo Dooren uit Haarlem. De ruim 300 kilo wegende Afrikaanse olifant, gemaakt van pallethout, is het resultaat van een zoektocht naar het duale in hem: ratio versus gevoel. Sociaal en ook individueel, intelligent, dikke gevoelige huid, rechtvaardigheidsgevoel, bedreigd en geliefd, ontembaar. En uit het land waar Leo is opgegroeid, Zimbabwe. De uitwerking is abstract, rechtlijnig, haast mathematisch, en zonder ontwerp vooraf. “Boetseren met pallets”, noemt hij het.

Dualiteit vind je in al zijn werk: spanning tussen ratio en beleving, tussen gevoelsmatige waarneming en exacte realiteit. Hij gebruikt allerlei verschillende materialen en technieken. Zijn inspiratie haalt hij uit wat, en vooral wie, voor hem belangrijk is. ‘Kunst’ is een verhaal vertellen. De een schrijft een boek, Leo doet het beeldend in 2D en 3D. Het gaat om de beleving van de toeschouwer. Wat je ziet is niet per se de realiteit, maar een afspiegeling van iets ongrijpbaars, waar je als kijker je eigen verhaal bij maakt of herkenning ervaart.

Na een carrière als werktuigkundig ingenieur en tandarts besloot hij zich drie jaar geleden volledig aan de kunst te wijden. Zijn derde carrière.

7 september 2018 | Different spaces #3

Vrijdag 7 september 2018, 15.30 uur is de opening van de expositie Different spaces #3 in Frame.de.galerie op het Kunstplein Cahen. Kunstcollectief k.LOS bestaat uit een groep kunstenaars uit alle delen van Nederland, die elkaar sinds hun afstuderen aan de Nieuwe Akademie Utrecht (NAU) zijn blijven ontmoeten. Omdat samenwerking inspirerend werkt, organiseren zij als collectief pop-up exposities. In deze derde editie van Different spaces tonen twaalf exposanten van het kunstcollectief hun kunst die ze speciaal voor deze expositie hebben gemaakt. Het werk varieert van schilderijen en tekeningen tot ruimtelijke sculpturen en installaties. De expo duurt tot 14 oktober en is open op vrij- t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

27 mei 2018 | Movements

Movements, de beweegredenen.

Schoonheid, het is volop te vinden in verweerde affiches, roest of rommel op het aanrecht. Heleen van Tilburg zet details van deze doorleefde materie op de foto. Na bewerkingen in Photoshop ontstaan abstracte afbeeldingen die vertellen over dansen en vrij bewegen.

Videokunstenaar Ewout van Roon, die in zijn kunst schoonheid tot leven brengt, heeft van deze foto’s een film gemaakt. Kenzo Kusuda, een Japanse danser en choreograaf, impro-viseert erbij. Met zijn ‘poëzie van het lichaam’ creëert hij werelden die je nooit meer vergeet.

Heleen van Tilburg en pianist Michiel Buursen, beide al van jongs af aan verknocht aan de klanken van de piano, improviseren tijdens de voorstelling op de piano.

 

Movements, de voorstelling.

Zondag 27 mei 2018, aanvang 15.00 uur, kaarten (inclusief koffie/thee) voorverkoop € 12,50, aan de zaal € 15,00, reserveren: info@beeldendiespreken.nl

Movements, de dansworkshop.

Als je Kenzo ziet dansen, is de kans groot dat je zin krijgt om mee te doen. Op 27 mei kan dat. Na de voorstelling geeft Kenzo een dansworkshop (voor de liefhebber). Je kunt er zittend, rollend of staand aan meedoen. Ervaring is niet nodig, leeftijd maakt niet uit. Iedereen kan dansen!

Movements, de expositie.

Van de kunstenaars die Heleen van Tilburg figuurlijk en soms zelfs letterlijk hebben bewogen, heeft ze een selectie samengebracht in de expositie.

Zondag 27 mei t/m 1 juli 2018 - Finnissage met een optreden van Tsjimme de Haan ( zang en gitaar), vrijdag tot en met zondag 13.00 - 17.00 uur, toegang gratis

Lichting ’75 | vijf exposanten toen én nu

Op 24 februari 2018 was de start van de eerste Frame expositie in Kunstplein Cahen, Lichting ’75 - vijf exposanten, toen én nu.

De deelnemers: Hendrik-Jan Geerars, natuurbeschouwer | Wilma Meijer, glasobjecten | Willem Steenbeek, assemblages | Dirk Sybesma, ruimtelijke objecten | Ivet Thunnissen, figuratieve keramiek, zijn allemaal afgestudeerd in 1975 aan de Academie voor Beeldende Vorming in Amersfoort. Naast hun recente werk laten zij ook werk/objecten zien uit de academietijd. te zien tot 25 maart 2018.

Dit jaar start de KunstKijkroute de derde zondag van april maar dat weerhoudt ons er niet van om tijdens de derde zondag van de maand maart een speciale activiteit te organiseren.18 maart 2015, zijn drie exposanten van de Lichting ’75 aanwezig voor een ‘meet en greet’ met de kunstenaar. Dit alles natuurlijk gewoon onder het genot van een kopje koffie of thee en de bekende frame.de.taartjes.

19 november 2017 | Dit ben ik, 25 jaar Jans Pakhuys

De laatste expositie van Frame.de.galerie aan de Stadsring 2 is Dit ben ik! Jans Pakhuys bestaat 25 jaar, dat wordt gevierd met een prachtig boek en de expositie route ‘Dit ben ik’.

Aan de route doen Jans Pakhuys, Café Nul 33, St.Pieters en Bloklands Gasthuis en Frame.de.galerie mee. Ieder met zijn eigen expositie. Van 18-11 t/m 09-12-2017.

Zo brengt Jans Pakhuys een expositie van portretfoto’s van de kunstenaars, gemaakt door Ineke Oostveen en Sander Troelstra.

Voor Frame.de.galerie hebben we een expositie samengesteld die het thema, ‘Dit ben ik’ duidelijk laat zien, zowel in schilderijen als in digitale technieken.

15 oktober 2017 | Evert Kwok & Stephan Brusche

Waar Evert Kwok bijna geheel digitaal werkt, is iSteef, voor zijn kunst, in de weer met mesjes, balpen en tandenstokers. Hetgeen de artiesten bindt: de banaan. Voor iSteef is het zijn canvas, voor Evert Kwok een uit de hand gelopen running gag. De cartoonisten begonnen ooit met het tekenen van bananen op willekeurige plekken in hun cartoons, en dat is een eigen leven gaan leiden: tegenwoordig krijgt Evert het aan de stok met zijn fans als er geen banaan in de cartoon te bewonderen is. 



Rotterdammer Stephan Brusche ontdekte enkele jaren geleden toevalligerwijs de banaan als canvas toen hij iets leuks op Instagram wilde zetten. De bananenschil bleek ideaal om op te tekenen en de vrolijke kleur en geinige vorm werkte inspirerend. Inmiddels gaat zijn kunst de hele wereld over en kreeg hij vermeldingen op onder andere Mashable, Time.com, Bored Panda, Daily Mail en the Huffington Post. 



Eelke de Blouw en Tjarko Evenboer zijn sinds 2003 actief als cartoonist en grappenmaker en staan vooral bekend om hun woordgrappen en taalkundige spitsvondigheden. Door de komst van social media vergaarde hun werk in rap tempo bekendheid en inmiddels heeft het duo online meer dan 200.000 volgers. Omdat er toch niets gaat boven een boek op de bank (of de wc), brengt het duo regelmatig een bundeling uit van hun werk. Naast het 7e deel in de reeks zal ook de herdruk van Evert Kwok 4 gepresenteerd worden.

17 september 2017 | Marije Koelewijn & Milou Voorwinden

Milou Voorwinden studeerde in 2016 af. Voor haar afstudeerproject ‘Evolving Patterns’ heeft ze onderzoek gedaan naar 3D weefsels. Door te werken met onconventionele materialen en te variëren met de draadspanning creëerde ze ruimtelijke objecten die zijn uitgegroeid tot een serie kleurrijke sculpturen.

www.milouvoorwinden.com



Vier jaar geleden is Marije Koelewijn als illustratrice afgestudeerd. Ze toont werk dat zich toespitst op kinderboeken. Deze wereld vol fantasie en verhalen, prikkelen je jongere ik. Dit jaar heeft zij de Picture This Wedstrijd 2017 gewonnen en het ‘Kinderboekentraject’ van de Stichting Rosestories te Amsterdam.

www.marijekoelewijn.com

21 mei 2017 | Gonny Faase & Florette Straver

Gonny Faase roept in gouaches de sfeer op van de traag stromende en wassende rivier de Mekong in Cambodja, waar ze 4,5 jaar gewoond heeft. Recente olieverf schilderijen laten het weidse landschap in de Achterhoek zien met de typische bomenrijen en hun weerspiegeling in het water. Het gaat, in haar werk, om een spel van figuratie en abstractie.

www.hfaase.nl



De olieverfschilderijen van Florette Straver tonen én verbergen het lichaam. De verstilde beelden duiden op innerlijke onrust en de drang om te verdwijnen. Het werk wordt gecombineerd met een landschap van textiel.

www.florettestraver.com

16 april 2017 | Nijland & Nijland

Nijland & Nijland, Frans en Truus, een getrouwd stel uit het Twentse Delden zijn al jaren bevangen door het urbex virus. Urban Exploring ofwel urbex, het ontdekken en fotograferen van verlaten plekken. Kloosters, kerken, kastelen, industrie, sinds 2009 is menig vrij uurtje, gespendeerd in de zoektocht naar, en het vastleggen van deze vergeten plaatsen. In hun bewerking maken ze gebruik van HDR techniek.



Laat u op deze expositie meevoeren langs adembenemende locaties en verbaas u over de schoonheid van het verval.

www.nijlandennijland.com

19 maart 2017 | Martijn Versteeg en Iris Nijenhuis

Doordat Martijn Versteeg zichzelf steeds verder uit durft te dagen en zijn werk iedere keer weer verder weet te perfectioneren, blijft zijn kunst zich ontwikkelen. Inmiddels hanteert Martijn Versteeg een eigen stijl, waarin hij de nadruk legt op realiteit en detail.

www.martijn-versteeg.nl/kunst



Iris Nijenhuis studeerde in 2011 af met een collectie waarin zij door verschillende technieken toe te passen het beeldende potentieel van textiel onderzocht. Door te experimenteren met lasercutting ontwikkelde ze bijvoorbeeld een techniek waarbij losse puzzelstukjes van textiel de basis vormen voor het ontwerpproces. www.irisnijenhuis.com

20 november 2016 | Tais Teng

Bij de expositie van Tais Teng is een schitterend filmpje gemaakt door Jan den Ouden. Het is natuurlijk te bekijken in Frame.de.galerie maar ook via deze link: https://youtu.be/qCIJyU3dxaQ Een echte aanrader!



Tais Teng
 is een schrijver, illustrator en beeldhouwer. Hij heeft meer dan honderd boeken geschreven, vaak met eigen omslag en illustraties. Hoewel hij tegenwoordig vooral digitaal werkt, kan hij de kwast nog steeds prima hanteren. Zijn figuren en landschappen lopen van mysterieus en lieflijk tot Jeronimus Bosch light. Hij is een fijnschilder: als je inzoomt, kun je de snorharen van een veldmuis tellen. Elk schilderij vertelt een verhaal: je wilt weten hoe het doorgaat.

www.taisteng.nl & taisteng.deviantart.com/gallery/

18 september & 16 oktober 2016 | SeeMe

Frame.de.galerie op Stadsring 2, opent het tweede deel van het KKr seizoen met de exposite SeeMe. georganiseerd door DeF. De afkorting DeF staat voor DraumList & Frame.de.galerie. Zij zijn een samenwerking aangegaan voor het organiseren van spraakmakende exposities. Zo ook met de expositie SeeMe aansluitend bij het thema ‘doorkijken’ van 033fotostad.

 

Fotografe Silvia Veldkamp (1971) portretteerde voor ‘F the Box’ mannen en vrouwen, die de welbekende hokjes (Boxes) ‘man’ en ‘vrouw’ niet gedachteloos kunnen aanvinken. Tussen ‘man’ en ‘vrouw’ gaat een wereld van diversiteit schuil van transgenders, transseksuelen, travestieten, dragqueens en crossdressers. Zelfs daar zijn grenzen niet afgebakend. ‘Het viel niet mee om in contact te komen met ‘modellen’ en het was nog lastiger ze voor de camera te krijgen. Vaak speelden onzekerheid en schaamte een rol. Niet iedereen in hun omgeving wist van de tijdelijke of definitieve transformatie’, aldus Silvia. Het zijn portretten zonder opsmuk geworden. De meeste gemaakt bij de geportretteerde thuis. Sommigen gaven zich voor het eerst bloot, anderen kwamen voor één keer uit de ‘glitter and glamour’-scene. Silvia fotografeert met haar iPhone. Het beeld is voor haar leidend, niet de techniek.

 

Fotografe Kyley Rochelle (1989) in Canada geboren, is op haar 6e naar Nederland verhuisd. Het overlijden van haar vader op haar 9e heeft een flinke stempel op haar leven gedrukt. ‘Bijna alle grote beslissingen die ik in mijn leven heb genomen, zijn naar dat moment terug te lijden. Bij fotografie viel alles op zijn plek. Als kind was ik al gefascineerd door mensen: de uitstraling, beweegredenen, uitdrukkingen en lichaamstaal van mensen. Met fotografie probeer ik het verhaal naar een beeld te vertalen’. Doordat Kyley haar vader zo jong heeft verloren, heeft ze maar een paar goede foto’s van hem en een video waarop zijn stem te horen is. Zo is het idee bij haar ontstaan om ongeneeslijk zieken te fotograferen en een geluidsfragment daarbij te maken. Ze heeft met elk persoon (8 totaal) 1, 2 soms 3 uur gezeten. Het hele gesprek heeft ze opgenomen, waarin zij vragen stelde over het verleden, heden en toekomst. Het geluidsfragment is terug gebracht naar 1/1,5 minuut. Na het gesprek heeft Kyley de foto’s gemaakt. ‘In mijn ogen is het een heel speciaal project geworden. De mensen hebben stuk voor stuk een plek in mijn hart gekregen’.

 

SeeMe opening 18 september 13.00 in Frame.de.galerie, te zien t/m 18 november van donderdag t/m zaterdag. En natuurlijk op KKr zondagen, met gratis koffie, thee en de bekende frame.de.taartjes.

 

www.facebook.com/sylvia.veldkamp

www.kyleyrochelle.nl

15 mei 2016 | Heleen van Tilburg

Het alledaagse gewoon? Niet voor Heleen van Tilburg. Alles wat zij aan verrassende vormen, kleuren, structuren en licht ontdekt, zet ze op de foto. Al na kleine bewerkingen in Photoshop komen werelden tevoorschijn

waarin materie tot de verbeelding spreekt.

www.beeldendiespreken.nl

De expositie is te bekijken tot 30 juni 2016. Op vrijdag 24 juni is er van 15.00 tot 17.00 uur een exclusief galeriebezoek voor de lezers van Niernieuws.nl. Interesse? Meer weten over het programma? Klik hier http://bit.ly/28nXIOl. Hier kun je je ook aanmelden. Frame.de.galerie is open van maandag t/m vrijdag tijdens kantooruren en tijdens de KunstKijkroute zondagen van 13.00 tot 17.00 uur.

17 april 2016 | Krista Israel & Nienke Nijhof

De kracht van de herhaling , het klinkt als een contradictie. Waarom zou herhalen of repetitieve beweging van een vorm een krachtig beeld zijn? Herhaling kan saai zijn, routine. ‘Voor mij geeft het inzicht in diepere gedachten’. Krista Israel werkt met glas als belangrijkste medium. Ze combineert diverse glastechnieken met andere materialen. www.krista-israel.com

Het landschap is voor Nienke Nijhof een belangrijke inspiratiebron. Zoals Nienke zelf opmerkt: ‘ik ben gefacineerd door haar eenvoud en haar eigen intensiteit. In het landschap bepalen lijnen, vlakken en krassen het uiteindelijke beeld.’ www.nienkenijhof.nl

20 maart 2016 | Femke Toele, Tenzin Rongen & Marieke van der Vlies

Femke Toele & Tenzin Rongen, zijn twee enthousiaste Goud- en Zilver-smeden en werken samen onder de naam F.A.T. Beiden zoeken het breder op, van sieraden tot objecten en design computers. www.femketoele.nl

Beeld en tekst gaan hand in hand bij het werk van Marieke van der Vlies. Haar werk kenmerkt zich door een grote veelzijdigheid in stijl en kennis. Bij elk verhaal wordt gezocht naar een passende uitwerking die de beste beleving en emotie bij de kijker naar boven halen. www.draumlist.com

18 oktober 2015 Jans Pakhuys goes Mondriaan

Enkele kunstenaars werkzaam bij Jans Pakhuys hebben hun eigen interpretatie gegeven op de verschillende stijlen van Mondriaan. In deze expositie worden deze kunstwerken gecombineerd met eigen werken van de overige kunstenaars en laten zo een mooie verscheidenheid zien van de kunst gemaakt in de ateliers.

Jans Pakhuys is onderdeel van zorgorganisatie Amerpoort. Deze ondersteunt 2300 mensen met een verstandelijke beperking in de provincies Utrecht, Flevoland en in het Gooi. De kunstenaars exposeren vijf keer per jaar in de galerie van Jans Pakhuysaan de Grote Sint Jansstraat 4 te Amersfoort. Hun werk is ook te zien binnen verschillende landelijke exposities en bij diverse bedrijven.

www.janspakhuys.nl

20 september 2015 | Louise de Vries Lentsch & Evelien de Goeij

Louise de Vries Lentsch  maakt artists’ books , foto’s, grafiek en papierkunst. Zij wordt geïnspireerd door  wat mensen beweegt en in beweging breng.  Zij wil laten zien dat begraven herinneringen door de vergane tijd waardevolle geheugenissen worden. Ze zijn veranderd en tonen hun waarde en schoonheid. www.atelier-de-garage.nl



Evelien de Goeij is geïnteresseerd in architectuur en opstapeling van huizen. Het fenomeen dat mensen dicht op en boven elkaar leven, neemt zij als uitgangspunt voor haar eigen interpretatie van een stad. Evelien gebruikt veel soorten materiaal om haar werk te maken, maar alle keuzes vinden hun oorsprong in grafiek. www.eveliendegoeij.com

Eerste Walking Kunstdiner in Amersfoort

Vijf galeries, vijf exposities, vijf gangen. Afgelopen zaterdag 20 juni 2015 vond het eerste Walking Kunstdiner in Amersfoort plaats. Dit keer verzorgden Frame.de.galerie (ontvangst en voorgerecht), Keistad Fotocollectief (soep), Galerie Absoluut (hoofdgerecht), Keramévo (nagerecht) en Sint Aegtenkapel (keigoede koffie) het Walking Kunstdiner.

Ze deden dit met een vleugje Mondriaan, in het kader van 033Mondriaan 2015. En zo kon het gebeuren dat je drie kleuren soep stond te eten of zelfs blauwe spaghetti.

De dertig deelnemers waren enthousiast en wilden zich alweer inschrijven voor de volgende editie. Dus liefhebbers van kunst (en eten) hou de websites van de galeries in de gaten, en wie weet....

19 april 2015 | Yentl van Stokkum & Yvette Leur

Yentl van Stokkum poogt met haar beeldend werk de verbeelding te prikkelen en een verhaal  te vertellen dat door de toeschouwer verder ingevuld kan worden. Haar kleine, zorgvuldig gemaakte collages dwingen de toeschouwer om zelf ook in deze wereld te stappen.

www.yentlvanstokkum.nl



Yvette Leur hecht veel belang aan het proces waardoor een foto tot stand komt: in elk aspect hiervan is haar handschrift terug te zien. Het landschap vormt voor haar de perfecte studio. In haar foto’s wil zij de mooie kanten van mensen laten zien. Haar werk wordt vaak omschreven als zacht, naturel, puur en romantisch.

www.ylphoto.nl

18 mei 2014 | Open Ogenblik

Op diverse prachtige locaties vindt van 26 april tot en met 9 juni 2014 het tweejaarlijkse fotofestival 033Fotostad plaats. Van Koningsdag tot en met Pinksteren biedt het bruisende stadshart van Amersfoort een podium aan ruim tachtig professionele fotografen. Van aanstormend talent tot winnaars van de Zilveren Camera: het aanbod is divers, de kwaliteit hoog.

Frame.de.galerie biedt tijdens dit festival podium aan aanstormend talent. Elf fotografen die ieder drie werken exposeren waarvan één foto is geïnspireerd op een foto van hun medeexposanten. Daarnaast exposeren ze ieder een prijsfoto, een echte orginele kunstfoto die tijdens deze festivalperiode te koop is voor € 45,-.

Fotografen: Anna Den Drijver - www.annadendrijver.com, Aqua Libra - www.aqua-libra.nl, Ary Everhardus - aev@kpnmail.nl, Barbara van Zijll de Jong - www.barbaravanzijldejong.nl, Hannah Mai - www.hannahmai.nl, Jacobien de Korte - www.jacobiendekorte.nl, Linda van den Berg - www.lindavandenberg.nl, Lisandro Suriel - www.lisandrosuriel.daportfolio.com, Lotte Bronsgeest - www.lottebronsgeest.co, Maaike Danz - www.maaikedanz.nl, Simone de Blouw - www.simonemichelle.nl

17 mei 2015 | Moeders & kinderen exposeren

Alie van de Wolfshaar (keramiek) & Luuk Booij (objecten)

Alie van de Wolfshaar en haar zoon Luuk Booij hebben als samenwerkingsproject een pauw gemaakt. De pauw bestaat uit een metalen lijf en -staart door Luuk gemaakt. De ‘aankleding’ is van raku gestookt keramiek gemaakt door Alie. Alie is al langer actief met het maken van mens en diervormen van keramiek. Vaak zijn dit geabstraheerde vormen.

Als vroedvrouw/keramiste is deelname aan de expositie moeder en kind wel heel erg aansprekend voor haar.

Luuk is masterstudent industrieel ontwerpen in Enschede. Daarnaast ontwerpt en maakt hij allerlei objecten van hout of metaal, onder andere meubilair. In dit moeder-kind project hebben zij bekwaamheden gebundeld en versterken de kwaliteiten van zowel het materiaal als de individu elkaar. Wij zijn zo trots als een …

  www.luukbooij.nl,  www.aliekera.nl

 

Wilma Hornsveld (keramiek) & Helma Vermeulen (sieraden)

Wat moeder Wilma en dochter Helma verbindt tijdens deze expositie is de eigenheid in hun werk als keramiste en edelsmid. De Vouwsels textiel-indruk die Wilma exposeert dagen haar uit om steeds weer te zoeken naar nieuwe vormen. De spanning in de kleuren ontstaan tijdens het “Raku" stookproces. Haar werk is een afspiegeling van een levensweg volop in beweging, waarin zij open staat voor nieuwe ontmoetingen met mens en klei. Steeds groeit er iets nieuws en zoekt zij de grenzen op van wat met klei mogelijk is.

De sieraden van Helma kenmerken zich door hun eenvoud. Ze is op zoek naar spannende vormen en draagmanieren voor mooie fantasie geslepen edelstenen. Deze sieradenlijn heeft geen vooraf bedacht ontwerp. Kleine kunstwerkjes ontstaan tijdens het maak proces waarbij de steen de basis is.

Wilma’s passie voor klei is begonnen in het Keramiek Atelier van Coby Haanappel te Delft in 1977. In 15 jaar heeft zij daar veel ervaring opgedaan en meegewerkt in het Atelier. Door het volgen van cursussen en workshops heeft zij zich verder ontwikkeld. Ze werkt met diverse soorten klei, onder meer met porselein. Klei inspireert door de vele mogelijkheden die het biedt, het vormen, vervormen de verschillende stooktechnieken, waaronder RAKU. Haar werk is een afspiegeling ven een levensweg volop in beweging, waarin zij open staat voor nieuwe ontmoetingen met mens en klei. ‘Steeds groeit er iets nieuws en zoek ik de grenzen op van wat met klei mogelijk is.’ www.wilma-hornsveld.nl

Helma Vermeulen maakt sieraden met edelstenen. Zij is gespecialiseerd in werken met roestvrijstaal. Onder de naam Helemaal edelsmid toont zij haar collectie. ‘Ik vind het onwijs leuk om samen met mensen te zoeken naar wat zij mooi vinden; een sieraad maken wat helemaal bij die persoon past.’ www.helemaaledelsmid.nl

 

Marjan Pennings (schilderijen) & Jessie Eileen Straathof(schilderijen)

Jessie Eileen Straathof en Marjan Pennings. Twee schilderessen, maar volkomen

verschillend.

Jessie Eileen Straathof (dochter) werkt meestal met olieverf om de rijkdom van dat materiaal. Zij wordt geboeid door lichtval en schaduw, wat o. a. werk in clair obscur oplevert. Ook haar lenige fantasie en droge humor duiken ruimschoots op in haar, vaak ragfijne werk. Op deze expositie zijn enkele van haar recente portretten te zien, direct naar het leven geschilderd. Zie ook www.jessieeileenstraathof.nl

Marjan Pennings (moeder) zoekt bij voorkeur situaties vol beweging op en beeldt dat ter plaatse uit. Met als doel lijnen en kleurvlakken te beperken tot de meest pure, zo oorspronkelijk mogelijke impulsen. Er zijn veel onderwerpen geschikt: de levenskracht van een bloeiende Magnolia; of de sprankeling van een kind dat speelt en verrast wordt, dat is al voldoende. Beide schilderijen zijn in Frame.de.galerie te zien. Zie ook www.marjanpennings.nl

 

Inez de Heer Kloots (porselein) & Merlijn van der Hoeven(porselein)

Porselein heeft ons altijd gefascineerd. De huid van het materiaal die zo dun en transparant kan zijn maar toch zo stevig.

In veel van het werk proberen we de grens van het materiaal op te zoeken en te experimenteren. Zo fragiel mogelijk werk creëren wat toch nog heel blijft.

‘Het is niet wat het lijkt en het lijkt niet wat het is...’

 

Wouda (schilderij/object) & Marije Koelewijn (illustraties/objecten)

Wouda Koelewijn-van den Haak woont en werkt in Amersfoort.

Heel veel plezier beleeft ze aan het geven van teken-en schildercursussen aan kinderen, middelbare scholieren en aan volwassenen. Haar eigen werk is zeer divers. Om het zo goed mogelijk te beschrijven noemt ze het ruimtelijke schilderijen. Ze werkt met zeer uiteenlopende materialen: naast verf gebruikt ze ook textiel, metaal, hout, papier of materiaal afkomstig uit de natuur. Hiermee ontstaan mooie contrasten in zacht en hard of fijn en grof. Zo krijgt ook restmateriaal weer een doel en een nieuwe betekenis.

‘Voor deze expositie hebben mijn dochter, Marije en ik het thema 'Sporen' gekozen. We hebben dit op verschillende manieren benaderd en op onze eigen wijze uitgewerkt.’

Marije Koelewijn, 23 jaar, gestudeerd aan de kunstacademie Zwolle. Afgestudeerd in 2014. Illustrator en beeldmaker. Zowel tekenwerk als objecten. Haar werk komt tot stand door associaties waar ze een spel mee speelt. Zo worden woorden, beelden en meningen worden verhalen. Veel van haar beelden gaan over dieren. Het dier is een personificatie van de mens. Ze vertolken menselijke eigenschappen. Dit geeft haar de mogelijkheid om met een knipoog te communiceren over gebeurtenissen of alledaagse rituelen. Ze vertelt niet alleen een eigen verhaal maar creëert daarbij ruimte voor het eigen verhaal, de invulling of de rol van de kijker. Haar beelden zijn uitingsvormen die uiteenlopen maar ook samenkomen in relativering, idealisering en kritiek op de maatschappij, al dan niet door middel van humor. Beelden dragen betekenissen in zich die niet altijd gezien worden, maar die er door haar wel ingelegd zijn. Daarom behandelt ze haar beelden ook in twee realiteiten. Het uiterlijk en het innerlijk. De buitenzijde waarin zich in elke laag een betekenis kan bevinden en de binnenzijde waarin haar verhaal, haar beweegredenen en haar standpunten liggen. Zo kan ze het ene moment vertellen over, in haar ogen maatschappelijke misstanden en het andere moment over een familielid dat op reis gaat.

‘Mijn manier om mijn verhalen tot stand te laten komen is doordat ik dingen die ik meemaak in mijn werk verwerk. Ik heb een antenne ontwikkeld waarmee ik gebeurtenissen in het dagelijks leven koppel aan het werk dat ik maak.’

 

Anneke (schilderijen) & Sara Scholten (tekeningen) 

Sara Scholten, is eerstejaars student aan de HKU, richting Illustratie.

ze noemt zich geen kunstenaar, hoogst waarschijnlijk zal ze er nooit een zijn ook, ze vindt dat ze daar gewoonweg niet de goede mindset of het talent voor heeft.

Maar als ze geen kunstenaar is, wat is ze dan wel? Voor haar persoonlijk is dat een vraag waar nog geen antwoord op bestaat, maar dat antwoord, en de weg ernaartoe is juist de grote uitdaging die de academie aan haar heeft voorgeschoteld.

Ze probeert met haar werk verhalen en persoonlijke interesses uit te beelden. En de beste werken? die komen boven drijven juist op momenten waarop je ze niet verwacht.

Over het vis stilleven: bij dit werk gaat het voor mij niet eens om hoe de uiteindelijke uitkomst eruit ziet, het gaat meer om de weg erheen. Van weinig tot geen ervaring en vaardigheid met houtskool tot ... nou, beslist u zelf maar. Dat is de reden dat ik een persoonlijke trots voel iedere keer dat ik naar dit werk kijk.

 Over Maria: zoals ik al eerder in mijn beschrijving heb uitgelegd, de beste werken komen naar boven als je ze niet verwacht. dit werk begon als een simpele schets in mijn tekenblok, uitgewerkt en ingekleurd. Ik ben voornamelijk blij met de samenwerking tussen potlood en stift in dit werk.

Anneke Scholten is sinds +/- 10 jaar hobby matig bezig met verschillende vormen van creativiteit. Over het algemeen op papier, doek of paneel, ze houdt ervan om te experimenteren met materialen, technieken en kleur. Ze volgt seizoens cursussen bij 2 verschillende docenten en daarnaast een aantal keren per jaar  workshops die haar aanspreken. Ik hoop dit nog lang te mogen doen en daarbij mijzef uit te dagen en te ontwikkelen.

Over cyclus : de uitdaging was om met 4 kleine stukjes van verschillende afbeeldingen één geheel te maken, materiaal en invulling was geheel vrij. De werkwijze heb ik als uitgangspunt genomen, hierbij de seizoenen als cyclus uitgekozen en geprobeerd hier een geheel van te maken.

 

Moniek Nusselein (schilderijen) & Anna Skubisz (objecten)

Moniek Nusselein schildert portretten waarbij ze zich richt op de emotie van de afgebeelde personen. "In dit geval wilde ik de machteloosheid, de pijn van de geboorte en de boosheid van het niet begrepen zijn, weergeven. Daarbij stelde ik me tot doel dat je de kinderen als het ware zou kunnen horen. Ik wilde dat de rauwe emotie te zien bleef en heb er daarom voor gekozen geen verzachtende derde laag aan te brengen.”

Moniek heeft deze twee schilderijen voor de moeder en kind expositie geselecteerd omdat ze een scherp contrast vormen met het stille en introverte werk van haar dochter.

Anna Skubisz is een kunstenaar die houdt van het maakproces. Ze werkt intuïtief en laat zich leiden door wat ze tijdens het maken ziet ontstaan. Haar werkgebied bevind zich binnen twee disciplines; ze maakt zowel illustraties op papier als ruimtelijke objecten. Wat ze ook maakt, ze streeft er naar werk te maken waar ze zelf van kan houden. www.annaskubisz.nl

 

Trudi Willenborg (schilderijen) & Maaike Nieuwenhuis (lingerie)

Dochter Maaike Nieuwenhuis is eind vorig jaar begonnen aan de startup van haar bedrijf La Maison Nouvelle. Het is een uniek concept waarbij kanten

lingeriesetjes niet alleen op maat worden gemaakt, maar waarbij je je eigen setje zelf samenstelt qua kleuren kant, band etc..

Hoewel ze nog maar net begonnen is, heeft ze inmiddels al ruim 3000 volgers op Instagram en heeft ze al klanten blij kunnen maken in diverse uithoeken van de wereld.

Moeder Trudi Willenborg schildert en doet al een heel aantal jaren mee met de Amersfoortse Kunstkijkroute in haar atelier in de Coninckstraat. Afgelopen jaar studeerde ze af aan de Amsterdamse Wackers Academie met een serie bloemstillevens. Bij ons zijn schilderijen van magnoliatakken te zien, die volgens Maaike erg

goed passen bij de sfeer van haar lingerie. www.lamaisonnouvelle.cowww.trudiwillenborg.nl

 

Thea (tekeningen) en Linda van den Berg (fotografie)

Het was altijd wel binnen handbereik, een schaar, papier, potloden, alleen de gum was vaak kwijt. Zo ook toen we vorig jaar achter iets bijzonders kwamen, de pentekeningen van Thea en de zelf ontwikkelde zwart wit foto's van Linda gaan heel goed samen. Het lijkt wel alsof ze elkaar beïnvloeden, elkaar versterken. Wat gebeurt er als we ze samenvoegen? Wat een uitdaging... Kunnen we onze eigen wereld creëeren? www.lindavandenberg.nl

15 maart 2015 | Mea Jambroes & Suzanna Kuhuparuw

Mea Jambroes: Wie schrijft zegt het in woorden. Wie beelden maakt zegt het in ruimtelijke objecten. Wie dat wil zien moet maar komen kijken. Wie iets wil voelen mag dat van mij.

www.kunstkijkroute.nl/mea-jambroes



Suzanna Kuhuparuw vertelt verhalen met haar foto’s. Het kunnen portretten zijn van mensen die haar fascineren. Maar het kunnen ook foto’s zijn waar geen mensen op staan. Het centrale thema van haar werk is identiteit. Zij schiet op film en balanceert graag op de randjes van de techniek; in moeilijke lichtomstandigheden, met veel contrast.

cargocollective.com/Suzieprimera/portraits-in-progress

16 november 2014 | Hannah Mai & Nelly Tejfel

Nelly Tejfel en haar dochter Hannah Mai gaan samen op zoek naar hun wortels. Hun familiegeschiedenis wordt ontrafeld aan de hand van verweerde en beschadigde beelden. De tocht leidt via het tragische verhaal van Marietje Kessels naar de oude straten van de stad Boedapest. Nelly geeft haar deel van de geschiedenis weer met acrylverf op doek, gecombineerd met fotofragmenten, oude landkaarten en andere materialen. Hannah Mai fotografeert op film en drukt af in de doka, en geeft zo letterlijk haar vingerafdruk mee aan het beeld. Ze exposeren, onder meer, beide hun serie geïnspireerd door de moord op Marietje Kessels in 1900.

www.hannahmai.nl

www.tejfel.nl

19 oktober 2014 | Peter Beemsterboer

Peter Beemsterboer is grafisch ontwerper, illustrator en fotograaf, en sinds ruim een jaar zelfstandig ondernemer. ‘Ik fotografeer in opdracht voornamelijk portretten, maar om mezelf nu portretfotograaf te noemen gaat me te ver. De fotografie naast het opdrachtwerk kan voor mij over van alles gaan. Interesses en fascinaties komen en gaan. Momenteel ligt het bij de orde en chaos van stad en natuur, ik probeer ze tegen elkaar af te zetten, ze aan elkaar te spiegelen. Het draait voor mij om vorm en licht, de inhoud is daaraan ondergeschikt. In het juiste licht, op het juiste moment, is immers alles bijzonder.’

www.beemsfoto.nl

21 september 2014 | Kim ten Oever

Kim ten Oever volgde de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en daarna de Iittala glasschool in Finland. Zij heeft jaren als zelfstandig glasblazer in Denemarken gewerkt. Naast glasblazen heeft ten Oever zich ook de buig- en smelttechniek van plat glas eigen gemaakt. Met deze techniek maakt zij nu haar glaskunst. De objecten hebben een helderheid en natuurlijkheid in beeld en verhaal, waardoor een geheel eigen vormgeving zichtbaar is. Kim ten Oever exposeert haar glasobjecten zowel op binnen- als buitenlocaties.

www.helderglaskunst.nl

20 april 2014 | Filippo ioco & ‘live eggtion painting’

In Frame.de.galerie werk van kunstenaar Filippo ioco, een icoon op het gebied van bodypainting. Daarnaast organiseert Frame.de-galerie van 13.00-16.00 ook een 'live eggtion painting'. Amersfoortse kunstenaars brengen een bezoek aan de galerie om er 'live' een mini-kunstwerk op ei te maken. Voor een appel en een ei kunnen deze werken gekocht worden en kan iedere kunstkijkbezoeker ook zélf aan de slag.

Filippo ioco - www.iocobodyart.com, wordt vertegenwoordigd door Draumlist - www.draumlist.com

16 maart 2014 | Ger de Joode & Sietzke Penninga

Ger de Joode is een geometrisch-abstract kunstenaar, wiens werken resultaat zijn van zeer nauwkeurig onderzoek naar visuele waarneming, onderzoek naar patronen en structuren, naar vormen en kleuren. Door gebruik te maken van getallen en wiskundige regels probeert hij greep te houden op de werkelijkheid. www.gerdejoode.nl

Tijdens deze expositie laat Sietzke Penninga zien hoe ze in haar Stadse Abstracten nieuwe uitdagingen aangaat om het onzichtbare, zichtbaar te maken. Het levert verrassende beelden op. Ook toont zij: De Burgers van de Stad en de serie Mijn Klaagmuur (kleine afvalplankjes bewerkt met verschillende materialen en bijtmiddelen wat vervreemding maar ook emotionele leisteenachtige beelden geeft). www.sietzkepenninga.nl

17 november 2013 | Mayke Verhoeven

‘De verstilde en mysterieuze installaties van Mayke Verhoeven herinneren aan levensgeschiedenissen van lang geleden. “Wie zou hier geweest zijn?”, kan je je afvragen als je een van haar ensceneringen betreedt. Mayke is gefascineerd door hoe wij onze herinneringen koesteren, conserveren. In haar werk combineert ze meestal gevonden voorwerpen met elk een ander verhaal, die samen weer een nieuw verhaal vormen. Altijd zoekende naar manieren om het persoonlijke universeel te maken’ (door Madelon van Schie)

maykeverhoeven.nl

20 oktober 2013 | ‘Tis een wonder’

Tis een wonder dat in het laatste weekend van de KunstVaarroute 2013 ook de KunstKijkroute nog wonderlijke kunst kan laten zien in diverse ateliers. En Tis is helemaal een wonder dat er ook nog zoveel exposanten in

Frame.de.galerie te zien zijn die zich hebben laten inspireren door dit thema. Foto’s, schilderijen, objecten, keramiek, lichtinstallaties en meer, van: Aqua Libra - www.aqua-libra.nl, Arjen van der Linden - arjenvanderlinden.kunstinzicht.nl, Barbara Bläsing www.bblasing.nl, Bert van der Beek - bertvanderbeek.nl, Dave Hoop - www.linkedin.com/in/davehoop, Dineke Groenhof Blaauw - www.groenhofblaauw.nl, Dorette Giling - www.dorettegiling.nl, Dracorubio - dracorubio.com, Ger de Joode - www.gerdejoode.nl, Jacobien de Korte - www.jacobiendekorte.nl, Jitske Bakker - www.jitskebakker.nl, Kim Habers - www.facebook.com/kim.habers, Lea Schiess - leaschiess.wordpress.com, Lysanne van der Hoeven - www.lysannevandenhoeven.com, Maaike Botman - www.maaikebotman.nl, Marjolein Tönis - www.surplace-kunstwerkplaats.nl, Marleen Noordergraaf - www.marleennoordergraaf.com, Mayke Verhoeven - maykeverhoeven.nl, Ria Roelofs - www.theartofchange.nl, Roos de Jong en Wilma Hornsveld - www.wilma-hornsveld.nl

15 september 2013 | Marleen Noordergraaf

Marleen Noordergraaf probeert als autonoom fotograaf de innerlijke belevingswereld van mensen te verbeelden. Zij kiest bewust voor ingetogen zwart-wit beelden die symbool staan voor onze innerlijke gedachtewereld en ons verlangen naar verbinding met onszelf en de ander. In haar werk laat ze zich leiden door intuïtie en door emoties die zij in anderen weerspiegeld ziet. Ze heeft een voorliefde voor analoge fotografie en super8 film en zoekt in haar werk naar combinaties van verschillende media om een bepaald gevoel te versterken.

www.marleennoordergraaf.com

19 mei 2013 | Daniëlle Frenken

Daniëlle Frenken maakt gebruik van verschillende media waarmee ze een raadselachtige, dromerige wereld wil oproepen waarin de tijd stil lijkt te staan. De dieren stralen iets nostalgisch uit maar bevinden zich ondertussen in een spinnenweb van de modernistische wereld. Dieren zonder een wezenlijke ademhaling ademen elk hun eigen verhaal. Geïnspireerd door haar fascinatie voor dieren en hun bijbehorende eeuwen oude verhalen krijgen veel dieren iets spiritueels over zich heen. Zoals de wetenschap zich laat lenen voor demystificatie, zo zet haar werk zich in voor mystificatie.

daniellefrenken.com

21 april 2013 | Juane Xue

Juane Xue ging als kind in China al vaak naar buiten om te schilderen. Het gaat haar niet zozeer om het schilderen van een landschap of een straattafereel, wat haar aantrekt is het veranderende ‘yin en yang’ van de licht en schaduw patronen. De natuur heeft eindeloze bekoring geschonken aan het licht en de schaduw en op haar beurt schenkt het rijke karakter van de schaduw de natuur enorm veel mysterie. Soms is zij paars, dan verandert zij weer in blauw. Soms is zij klein en zachtaardig, dan weer groot en woest. ‘In mijn ogen kent de schoonheid van de schaduw geen grenzen.’

www.juanexue.nl

17 maart 2013 | Suus Kooijman

Suus Kooijman maakt wandreliëfs volgens een uniek procedé. Zij zoekt naar beeldende mogelijkheden om haar werk het tweedimensionale te laten overstijgen. Polyetherdelen worden omkleed met een mengsel van onder andere bijenwas, hars en pigment. Ruimte, ritme, tijd en materie worden samengebracht in een structuur en op speelse wijze zichtbaar gemaakt. Een ambachtelijk en arbeidsintensief proces,wat volop ruimte laat voor de persoonlijke interpretatie van de toeschouwer.

www.suuskooijman.com

Tien!

ansichtkaart Tien!

Frame.de.galerie bestaat al 10 jaar. Ontstaan uit de KunstKijkroute, één van de oudste open atelierroutes van Nederland. Samen en apart, altijd in beweging en ook bleven de paden elkaar kruisen.
Hoe leuk is het dat aan het begin van het 11e jaar :-) er 10 kunstenaars van de KKr exposeren in Frame. 

Titel...? Precies: Tien!
Als aftrap naar weer een fantastisch Kunstjaar!

Reden om het glas te heffen en te proosten. Dat doen we graag met jullie samen. Op zondag 14 januari 2024 om 14.30 verzorgen wethouder Tyas Bijholt en theatermaker Timo Fluitsma de aftrap en daarna nemen de kunstenaars het over. 
En natuurlijk kunnen jullie heerlijk borrelen - met hapjes & drankjes - en bijpraten.

De expositie Tien! is van 12 januari tot en met 25 februari 2024 (gratis) te bekijken op vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

De tien deelnemende kunstenaars zijn: Adriana Nichting - beelden | Corine de Waart - beelden | Gerda de Jong - mixed media | Ineke van Vliet - objecten, installaties | Jan de Graaf - keramische objecten | Lia Kok - schilderijen | Marion de Jong - olieverf portretten | Mia Wittop Koning - keramiek | Sophie Colpa - mixed media | Wilma Luigjes - schilderijen