Archief

24 mei t/m 4 augustus | Theatraal

Collectief ZonderPunt is een groep jonge makers, ontstaan tijdens de opleiding Fine Art and Design in Education. Iedereen werkt in een eigen atelier, vanuit z'n eigen expertises en fascinaties. Ze inspireren en stimuleren elkaar en komen regelmatig bijeen. Als collectief is ZonderPunt altijd in beweging, op zoek naar hoe het zich kan blijven ontwikkelen. Het kunstcollectief wil buiten de gebaande paden blijven gaan.Tijdens de expo Theatraal zie je onder meer installaties, foto's, film en schilderijen.

Deelnemende kunstenaars zijn: Astrid Bink - www.astridbink.com, Daniel Ernst Binnenkamp - https://vimeo.com/danielernstbinnekamp, Elma Čavčić - www.elmacavcic.nl, Froukje van de Weg - froukjevandeweg.nl, Imke Akihary - imkeakihary.com, Janneke Veerman - www.jannekeveerman.nl, Jesse Steenkist - www.facebook.com/jesse.steenkist, Leonie de Bruin - www.leoniedebruin.com, Rianne Snik - www.riannesnik.com, Tim de Gier - www.facebook.com/tim.degier, Tom Delboo - tomdelboo.com

Op woensdag 19 juni 2019 was Daniël Binnekamp in de studio van de Golfbreker, Tsjimme de Haan interviewde hem over zijn kunst en over het collectief.
>> Hier kun je de uitzending beluisteren.

Zondag 4 augustus: Meet & Greet met de kunstenaars!

Tot en met 12 mei | Lonely hearts

Lonely hearts

Tijdens deze speciale pop(up)art-expo van 5 april tot en met 12 mei 2019 exposeren vijf kunstenaars in Frame.de.galerie in Kunstplein Cahen. Lonely hearts is open van vrijdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

Lonely hearts is een verrassende mix van 2D- en 3D-popart van verschillende kunstenaars. Niet voor niets is voor deze titel gekozen: de hoes van de lp Sgt Pepper’s Loney Hearts Club Band was de aanjager van de pop-art!

Deelnemende kunstenaars: Anita Kremers (ruimtelijke objecten), Edith Elshof-Stevens (mixed media neo pop-art), Marieke Noordhuis (pop-upboeken), Miriam Kocken (tekeningen), Susanne Blom (tekeningen/portretten uit één lijn). De kunstenaars tonen hun werk met een knipoog naar de pop-artstroming.

Pop-art is letterlijk ‘populaire kunst’ en is ontstaan in de jaren zestig, de tijd van seksuele revolutie en vrouwenemancipatie. Veel popartwerken drukken dan ook vrijheid uit, zonder diepere bedoeling. Ze zijn vooral decoratief. Popartkunstenaars maken vaak gebruik van alledaagse gebruiksvoorwerpen.

Beatles-kenner Peter Vorrink opende deze expo op zaterdag 6 april om 15.00 uur. De kunstenaars waren ook aanwezig om over hun werk te vertellen. Zij zijn speciaal gekozen bij het evenement ‘All you need ... to know about The Beatles’ van zaterdagavond 6 april (reprise op zaterdag 5 oktober!).

tot en met 31 maart 2019 | Say no more

poster say no more

Van 22 februari tot en met 31 maart exposeert het Utrechts Collectief bij Frame.de.galerie in Kunstplein Cahen.

Herkenbaar en vervreemdend

In tekeningen, schilderijen en beelden, variërend van intieme dagboekaantekeningen tot monumentale werken tonen de kunstenaars een blik op een wereld die zowel herkenbaar als vervreemdend is. In een vrije figuratieve stijl vragen zij van de toeschouwer een open blik en verwondering om zichzelf te herkennen in de getoonde werken. Verwijzingen naar de kunstgeschiedenis, psychologie en filosofie zetten de werken in een breder perspectief, maar zijn voor het begrip niet nodig. Het is het persoonlijke dat raakt en je meeneemt. Say no more.

De kunstenaars van Utrechts Collectief

Ruud Lampe (tekeningen, schilderijen), Roeland Heijne (schilderijen), Ineke Damen (schilderijen), Melanie Ouwehand (tekeningen, schilderijen), Harm Bruggenwert (beelden) en Agatha van Amée (tekeningen).

De feestelijke opening door beeldend kunstenaar Frans van Tartwijk was op zaterdag 23 februari. De kunstenaars waren ook aanwezig om over hun werk te vertellen. Ook tijdens de expositie is er regelmatig een kunstenaar aanwezig, als gastheer of gastvrouw!

13 januari 2019 | The new generation

poster the new generation

Zondag 13 januari 2019 is de officiële opening van de expositie The new generation.

Zeven jonge talenten, net afgestudeerd aan de academies van Utrecht, Enschede, Groningen en Den Bosch hebben een prachtige expositie met elkaar gemaakt.

Janneke Veerman (mixed media), Liselotte Hartkamp (portret schilderijen), Mirjam Withaar (keramische installaties), Yara de Kok (collages), Florens Kool (schilderijen), Marlijn van Zadelhoff (installaties), Veerle Lijnse (installatie).

Expositie van 11 januari t/m 17 februari, vrijdag t/m zondag van 13.00 - 17.00 uur. Opening zondag 13 januari vanaf 13 uur met koffie/thee en de bekende frame.de.taartjes én de kunstenaars zijn dan ook aanwezig en vertellen over hun werk.

7 september 2018 | Different spaces #3

Vrijdag 7 september 2018, 15.30 uur is de opening van de expositie Different spaces #3 in Frame.de.galerie op het Kunstplein Cahen. Kunstcollectief k.LOS bestaat uit een groep kunstenaars uit alle delen van Nederland, die elkaar sinds hun afstuderen aan de Nieuwe Akademie Utrecht (NAU) zijn blijven ontmoeten. Omdat samenwerking inspirerend werkt, organiseren zij als collectief pop-up exposities. In deze derde editie van Different spaces tonen twaalf exposanten van het kunstcollectief hun kunst die ze speciaal voor deze expositie hebben gemaakt. Het werk varieert van schilderijen en tekeningen tot ruimtelijke sculpturen en installaties. De expo duurt tot 14 oktober en is open op vrij- t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

27 mei 2018 | Movements

Movements, de beweegredenen.

Schoonheid, het is volop te vinden in verweerde affiches, roest of rommel op het aanrecht. Heleen van Tilburg zet details van deze doorleefde materie op de foto. Na bewerkingen in Photoshop ontstaan abstracte afbeeldingen die vertellen over dansen en vrij bewegen.
Videokunstenaar Ewout van Roon, die in zijn kunst schoonheid tot leven brengt, heeft van deze foto’s een film gemaakt. Kenzo Kusuda, een Japanse danser en choreograaf, impro-viseert erbij. Met zijn ‘poëzie van het lichaam’ creëert hij werelden die je nooit meer vergeet.
Heleen van Tilburg en pianist Michiel Buursen, beide al van jongs af aan verknocht aan de klanken van de piano, improviseren tijdens de voorstelling op de piano.
 

Movements, de voorstelling.

Zondag 27 mei 2018, aanvang 15.00 uur, kaarten (inclusief koffie/thee) voorverkoop € 12,50, aan de zaal € 15,00, reserveren: info@beeldendiespreken.nl

Movements, de dansworkshop.

Als je Kenzo ziet dansen, is de kans groot dat je zin krijgt om mee te doen. Op 27 mei kan dat. Na de voorstelling geeft Kenzo een dansworkshop (voor de liefhebber). Je kunt er zittend, rollend of staand aan meedoen. Ervaring is niet nodig, leeftijd maakt niet uit. Iedereen kan dansen!

Movements, de expositie.

Van de kunstenaars die Heleen van Tilburg figuurlijk en soms zelfs letterlijk hebben bewogen, heeft ze een selectie samengebracht in de expositie.

Zondag 27 mei t/m 1 juli 2018 - Finnissage met een optreden van Tsjimme de Haan ( zang en gitaar), vrijdag tot en met zondag 13.00 - 17.00 uur, toegang gratis

Lichting ’75 | vijf exposanten toen én nu

Op 24 februari 2018 was de start van de eerste Frame expositie in Kunstplein Cahen, Lichting ’75 - vijf exposanten, toen én nu.

De deelnemers: Hendrik-Jan Geerars, natuurbeschouwer | Wilma Meijer, glasobjecten | Willem Steenbeek, assemblages | Dirk Sybesma, ruimtelijke objecten | Ivet Thunnissen, figuratieve keramiek, zijn allemaal afgestudeerd in 1975 aan de Academie voor Beeldende Vorming in Amersfoort. Naast hun recente werk laten zij ook werk/objecten zien uit de academietijd. te zien tot 25 maart 2018.

Dit jaar start de KunstKijkroute de derde zondag van april maar dat weerhoudt ons er niet van om tijdens de derde zondag van de maand maart een speciale activiteit te organiseren.18 maart 2015, zijn drie exposanten van de Lichting ’75 aanwezig voor een ‘meet en greet’ met de kunstenaar. Dit alles natuurlijk gewoon onder het genot van een kopje koffie of thee en de bekende frame.de.taartjes.

19 november 2017 | Dit ben ik, 25 jaar Jans Pakhuys

De laatste expositie van Frame.de.galerie aan de Stadsring 2 is Dit ben ik! Jans Pakhuys bestaat 25 jaar, dat wordt gevierd met een prachtig boek en de expositie route ‘Dit ben ik’.
Aan de route doen Jans Pakhuys, Café Nul 33, St.Pieters en Bloklands Gasthuis en Frame.de.galerie mee. Ieder met zijn eigen expositie. Van 18-11 t/m 09-12-2017.
Zo brengt Jans Pakhuys een expositie van portretfoto’s van de kunstenaars, gemaakt door Ineke Oostveen en Sander Troelstra.
Voor Frame.de.galerie hebben we een expositie samengesteld die het thema, ‘Dit ben ik’ duidelijk laat zien, zowel in schilderijen als in digitale technieken.

15 oktober 2017 | Evert Kwok & Stephan Brusche

Waar Evert Kwok bijna geheel digitaal werkt, is iSteef, voor zijn kunst, in de weer met mesjes, balpen en tandenstokers. Hetgeen de artiesten bindt: de banaan. Voor iSteef is het zijn canvas, voor Evert Kwok een uit de hand gelopen running gag. De cartoonisten begonnen ooit met het tekenen van bananen op willekeurige plekken in hun cartoons, en dat is een eigen leven gaan leiden: tegenwoordig krijgt Evert het aan de stok met zijn fans als er geen banaan in de cartoon te bewonderen is. 

Rotterdammer Stephan Brusche ontdekte enkele jaren geleden toevalligerwijs de banaan als canvas toen hij iets leuks op Instagram wilde zetten. De bananenschil bleek ideaal om op te tekenen en de vrolijke kleur en geinige vorm werkte inspirerend. Inmiddels gaat zijn kunst de hele wereld over en kreeg hij vermeldingen op onder andere Mashable, Time.com, Bored Panda, Daily Mail en the Huffington Post. 

Eelke de Blouw en Tjarko Evenboer zijn sinds 2003 actief als cartoonist en grappenmaker en staan vooral bekend om hun woordgrappen en taalkundige spitsvondigheden. Door de komst van social media vergaarde hun werk in rap tempo bekendheid en inmiddels heeft het duo online meer dan 200.000 volgers. Omdat er toch niets gaat boven een boek op de bank (of de wc), brengt het duo regelmatig een bundeling uit van hun werk. Naast het 7e deel in de reeks zal ook de herdruk van Evert Kwok 4 gepresenteerd worden.

17 september 2017 | Marije Koelewijn & Milou Voorwinden

Milou Voorwinden studeerde in 2016 af. Voor haar afstudeerproject ‘Evolving Patterns’ heeft ze onderzoek gedaan naar 3D weefsels. Door te werken met onconventionele materialen en te variëren met de draadspanning creëerde ze ruimtelijke objecten die zijn uitgegroeid tot een serie kleurrijke sculpturen.
www.milouvoorwinden.com

Vier jaar geleden is Marije Koelewijn als illustratrice afgestudeerd. Ze toont werk dat zich toespitst op kinderboeken. Deze wereld vol fantasie en verhalen, prikkelen je jongere ik. Dit jaar heeft zij de Picture This Wedstrijd 2017 gewonnen en het ‘Kinderboekentraject’ van de Stichting Rosestories te Amsterdam.
www.marijekoelewijn.com

21 mei 2017 | Gonny Faase & Florette Straver

Gonny Faase roept in gouaches de sfeer op van de traag stromende en wassende rivier de Mekong in Cambodja, waar ze 4,5 jaar gewoond heeft. Recente olieverf schilderijen laten het weidse landschap in de Achterhoek zien met de typische bomenrijen en hun weerspiegeling in het water. Het gaat, in haar werk, om een spel van figuratie en abstractie.
www.hfaase.nl

De olieverfschilderijen van Florette Straver tonen én verbergen het lichaam. De verstilde beelden duiden op innerlijke onrust en de drang om te verdwijnen. Het werk wordt gecombineerd met een landschap van textiel.
www.florettestraver.com

16 april 2017 | Nijland & Nijland

Nijland & Nijland, Frans en Truus, een getrouwd stel uit het Twentse Delden zijn al jaren bevangen door het urbex virus. Urban Exploring ofwel urbex, het ontdekken en fotograferen van verlaten plekken. Kloosters, kerken, kastelen, industrie, sinds 2009 is menig vrij uurtje, gespendeerd in de zoektocht naar, en het vastleggen van deze vergeten plaatsen. In hun bewerking maken ze gebruik van HDR techniek.

Laat u op deze expositie meevoeren langs adembenemende locaties en verbaas u over de schoonheid van het verval.
www.nijlandennijland.com

19 maart 2017 | Martijn Versteeg en Iris Nijenhuis

Doordat Martijn Versteeg zichzelf steeds verder uit durft te dagen en zijn werk iedere keer weer verder weet te perfectioneren, blijft zijn kunst zich ontwikkelen. Inmiddels hanteert Martijn Versteeg een eigen stijl, waarin hij de nadruk legt op realiteit en detail.
www.martijn-versteeg.nl/kunst

Iris Nijenhuis studeerde in 2011 af met een collectie waarin zij door verschillende technieken toe te passen het beeldende potentieel van textiel onderzocht. Door te experimenteren met lasercutting ontwikkelde ze bijvoorbeeld een techniek waarbij losse puzzelstukjes van textiel de basis vormen voor het ontwerpproces. www.irisnijenhuis.com

20 november 2016 | Tais Teng

Bij de expositie van Tais Teng is een schitterend filmpje gemaakt door Jan den Ouden. Het is natuurlijk te bekijken in Frame.de.galerie maar ook via deze link: https://youtu.be/qCIJyU3dxaQ Een echte aanrader!

Tais Teng
 is een schrijver, illustrator en beeldhouwer. Hij heeft meer dan honderd boeken geschreven, vaak met eigen omslag en illustraties. Hoewel hij tegenwoordig vooral digitaal werkt, kan hij de kwast nog steeds prima hanteren. Zijn figuren en landschappen lopen van mysterieus en lieflijk tot Jeronimus Bosch light. Hij is een fijnschilder: als je inzoomt, kun je de snorharen van een veldmuis tellen. Elk schilderij vertelt een verhaal: je wilt weten hoe het doorgaat.
www.taisteng.nl & taisteng.deviantart.com/gallery/

18 september & 16 oktober 2016 | SeeMe

Frame.de.galerie op Stadsring 2, opent het tweede deel van het KKr seizoen met de exposite SeeMe. georganiseerd door DeF. De afkorting DeF staat voor DraumList & Frame.de.galerie. Zij zijn een samenwerking aangegaan voor het organiseren van spraakmakende exposities. Zo ook met de expositie SeeMe aansluitend bij het thema ‘doorkijken’ van 033fotostad.
 
Fotografe Silvia Veldkamp (1971) portretteerde voor ‘F the Box’ mannen en vrouwen, die de welbekende hokjes (Boxes) ‘man’ en ‘vrouw’ niet gedachteloos kunnen aanvinken. Tussen ‘man’ en ‘vrouw’ gaat een wereld van diversiteit schuil van transgenders, transseksuelen, travestieten, dragqueens en crossdressers. Zelfs daar zijn grenzen niet afgebakend. ‘Het viel niet mee om in contact te komen met ‘modellen’ en het was nog lastiger ze voor de camera te krijgen. Vaak speelden onzekerheid en schaamte een rol. Niet iedereen in hun omgeving wist van de tijdelijke of definitieve transformatie’, aldus Silvia. Het zijn portretten zonder opsmuk geworden. De meeste gemaakt bij de geportretteerde thuis. Sommigen gaven zich voor het eerst bloot, anderen kwamen voor één keer uit de ‘glitter and glamour’-scene. Silvia fotografeert met haar iPhone. Het beeld is voor haar leidend, niet de techniek.
 
Fotografe Kyley Rochelle (1989) in Canada geboren, is op haar 6e naar Nederland verhuisd. Het overlijden van haar vader op haar 9e heeft een flinke stempel op haar leven gedrukt. ‘Bijna alle grote beslissingen die ik in mijn leven heb genomen, zijn naar dat moment terug te lijden. Bij fotografie viel alles op zijn plek. Als kind was ik al gefascineerd door mensen: de uitstraling, beweegredenen, uitdrukkingen en lichaamstaal van mensen. Met fotografie probeer ik het verhaal naar een beeld te vertalen’. Doordat Kyley haar vader zo jong heeft verloren, heeft ze maar een paar goede foto’s van hem en een video waarop zijn stem te horen is. Zo is het idee bij haar ontstaan om ongeneeslijk zieken te fotograferen en een geluidsfragment daarbij te maken. Ze heeft met elk persoon (8 totaal) 1, 2 soms 3 uur gezeten. Het hele gesprek heeft ze opgenomen, waarin zij vragen stelde over het verleden, heden en toekomst. Het geluidsfragment is terug gebracht naar 1/1,5 minuut. Na het gesprek heeft Kyley de foto’s gemaakt. ‘In mijn ogen is het een heel speciaal project geworden. De mensen hebben stuk voor stuk een plek in mijn hart gekregen’.
 
SeeMe opening 18 september 13.00 in Frame.de.galerie, te zien t/m 18 november van donderdag t/m zaterdag. En natuurlijk op KKr zondagen, met gratis koffie, thee en de bekende frame.de.taartjes.
 
www.facebook.com/sylvia.veldkamp
www.kyleyrochelle.nl

15 mei 2016 | Heleen van Tilburg

Het alledaagse gewoon? Niet voor Heleen van Tilburg. Alles wat zij aan verrassende vormen, kleuren, structuren en licht ontdekt, zet ze op de foto. Al na kleine bewerkingen in Photoshop komen werelden tevoorschijn
waarin materie tot de verbeelding spreekt.
www.beeldendiespreken.nl
De expositie is te bekijken tot 30 juni 2016. Op vrijdag 24 juni is er van 15.00 tot 17.00 uur een exclusief galeriebezoek voor de lezers van Niernieuws.nl. Interesse? Meer weten over het programma? Klik hier http://bit.ly/28nXIOl. Hier kun je je ook aanmelden. Frame.de.galerie is open van maandag t/m vrijdag tijdens kantooruren en tijdens de KunstKijkroute zondagen van 13.00 tot 17.00 uur.

17 april 2016 | Krista Israel & Nienke Nijhof

De kracht van de herhaling , het klinkt als een contradictie. Waarom zou herhalen of repetitieve beweging van een vorm een krachtig beeld zijn? Herhaling kan saai zijn, routine. ‘Voor mij geeft het inzicht in diepere gedachten’. Krista Israel werkt met glas als belangrijkste medium. Ze combineert diverse glastechnieken met andere materialen. www.krista-israel.com
Het landschap is voor Nienke Nijhof een belangrijke inspiratiebron. Zoals Nienke zelf opmerkt: ‘ik ben gefacineerd door haar eenvoud en haar eigen intensiteit. In het landschap bepalen lijnen, vlakken en krassen het uiteindelijke beeld.’ www.nienkenijhof.nl

20 maart 2016 | Femke Toele, Tenzin Rongen & Marieke van der Vlies

Femke Toele & Tenzin Rongen, zijn twee enthousiaste Goud- en Zilver-smeden en werken samen onder de naam F.A.T. Beiden zoeken het breder op, van sieraden tot objecten en design computers. www.femketoele.nl
Beeld en tekst gaan hand in hand bij het werk van Marieke van der Vlies. Haar werk kenmerkt zich door een grote veelzijdigheid in stijl en kennis. Bij elk verhaal wordt gezocht naar een passende uitwerking die de beste beleving en emotie bij de kijker naar boven halen. www.draumlist.com

18 oktober 2015 Jans Pakhuys goes Mondriaan

Enkele kunstenaars werkzaam bij Jans Pakhuys hebben hun eigen interpretatie gegeven op de verschillende stijlen van Mondriaan. In deze expositie worden deze kunstwerken gecombineerd met eigen werken van de overige kunstenaars en laten zo een mooie verscheidenheid zien van de kunst gemaakt in de ateliers.
Jans Pakhuys is onderdeel van zorgorganisatie Amerpoort. Deze ondersteunt 2300 mensen met een verstandelijke beperking in de provincies Utrecht, Flevoland en in het Gooi. De kunstenaars exposeren vijf keer per jaar in de galerie van Jans Pakhuysaan de Grote Sint Jansstraat 4 te Amersfoort. Hun werk is ook te zien binnen verschillende landelijke exposities en bij diverse bedrijven.
www.janspakhuys.nl

20 september 2015 | Louise de Vries Lentsch & Evelien de Goeij

Louise de Vries Lentsch  maakt artists’ books , foto’s, grafiek en papierkunst. Zij wordt geïnspireerd door  wat mensen beweegt en in beweging breng.  Zij wil laten zien dat begraven herinneringen door de vergane tijd waardevolle geheugenissen worden. Ze zijn veranderd en tonen hun waarde en schoonheid. www.atelier-de-garage.nl

Evelien de Goeij is geïnteresseerd in architectuur en opstapeling van huizen. Het fenomeen dat mensen dicht op en boven elkaar leven, neemt zij als uitgangspunt voor haar eigen interpretatie van een stad. Evelien gebruikt veel soorten materiaal om haar werk te maken, maar alle keuzes vinden hun oorsprong in grafiek. www.eveliendegoeij.com

Eerste Walking Kunstdiner in Amersfoort

Vijf galeries, vijf exposities, vijf gangen. Afgelopen zaterdag 20 juni 2015 vond het eerste Walking Kunstdiner in Amersfoort plaats. Dit keer verzorgden Frame.de.galerie (ontvangst en voorgerecht), Keistad Fotocollectief (soep), Galerie Absoluut (hoofdgerecht), Keramévo (nagerecht) en Sint Aegtenkapel (keigoede koffie) het Walking Kunstdiner.
Ze deden dit met een vleugje Mondriaan, in het kader van 033Mondriaan 2015. En zo kon het gebeuren dat je drie kleuren soep stond te eten of zelfs blauwe spaghetti.
De dertig deelnemers waren enthousiast en wilden zich alweer inschrijven voor de volgende editie. Dus liefhebbers van kunst (en eten) hou de websites van de galeries in de gaten, en wie weet....

19 april 2015 | Yentl van Stokkum & Yvette Leur

Yentl van Stokkum poogt met haar beeldend werk de verbeelding te prikkelen en een verhaal  te vertellen dat door de toeschouwer verder ingevuld kan worden. Haar kleine, zorgvuldig gemaakte collages dwingen de toeschouwer om zelf ook in deze wereld te stappen.
www.yentlvanstokkum.nl

Yvette Leur hecht veel belang aan het proces waardoor een foto tot stand komt: in elk aspect hiervan is haar handschrift terug te zien. Het landschap vormt voor haar de perfecte studio. In haar foto’s wil zij de mooie kanten van mensen laten zien. Haar werk wordt vaak omschreven als zacht, naturel, puur en romantisch.
www.ylphoto.nl

18 mei 2014 | Open Ogenblik

Op diverse prachtige locaties vindt van 26 april tot en met 9 juni 2014 het tweejaarlijkse fotofestival 033Fotostad plaats. Van Koningsdag tot en met Pinksteren biedt het bruisende stadshart van Amersfoort een podium aan ruim tachtig professionele fotografen. Van aanstormend talent tot winnaars van de Zilveren Camera: het aanbod is divers, de kwaliteit hoog.
Frame.de.galerie biedt tijdens dit festival podium aan aanstormend talent. Elf fotografen die ieder drie werken exposeren waarvan één foto is geïnspireerd op een foto van hun medeexposanten. Daarnaast exposeren ze ieder een prijsfoto, een echte orginele kunstfoto die tijdens deze festivalperiode te koop is voor € 45,-.
Fotografen: Anna Den Drijver - www.annadendrijver.com, Aqua Libra - www.aqua-libra.nl, Ary Everhardus - aev@kpnmail.nl, Barbara van Zijll de Jong - www.barbaravanzijldejong.nl, Hannah Mai - www.hannahmai.nl, Jacobien de Korte - www.jacobiendekorte.nl, Linda van den Berg - www.lindavandenberg.nl, Lisandro Suriel - www.lisandrosuriel.daportfolio.com, Lotte Bronsgeest - www.lottebronsgeest.co, Maaike Danz - www.maaikedanz.nl, Simone de Blouw - www.simonemichelle.nl

17 mei 2015 | Moeders & kinderen exposeren

Alie van de Wolfshaar (keramiek) & Luuk Booij (objecten)
Alie van de Wolfshaar en haar zoon Luuk Booij hebben als samenwerkingsproject een pauw gemaakt. De pauw bestaat uit een metalen lijf en -staart door Luuk gemaakt. De ‘aankleding’ is van raku gestookt keramiek gemaakt door Alie. Alie is al langer actief met het maken van mens en diervormen van keramiek. Vaak zijn dit geabstraheerde vormen.
Als vroedvrouw/keramiste is deelname aan de expositie moeder en kind wel heel erg aansprekend voor haar.
Luuk is masterstudent industrieel ontwerpen in Enschede. Daarnaast ontwerpt en maakt hij allerlei objecten van hout of metaal, onder andere meubilair. In dit moeder-kind project hebben zij bekwaamheden gebundeld en versterken de kwaliteiten van zowel het materiaal als de individu elkaar. Wij zijn zo trots als een …
  www.luukbooij.nl,  www.aliekera.nl
 
Wilma Hornsveld (keramiek) & Helma Vermeulen (sieraden)
Wat moeder Wilma en dochter Helma verbindt tijdens deze expositie is de eigenheid in hun werk als keramiste en edelsmid. De Vouwsels textiel-indruk die Wilma exposeert dagen haar uit om steeds weer te zoeken naar nieuwe vormen. De spanning in de kleuren ontstaan tijdens het “Raku" stookproces. Haar werk is een afspiegeling van een levensweg volop in beweging, waarin zij open staat voor nieuwe ontmoetingen met mens en klei. Steeds groeit er iets nieuws en zoekt zij de grenzen op van wat met klei mogelijk is.
De sieraden van Helma kenmerken zich door hun eenvoud. Ze is op zoek naar spannende vormen en draagmanieren voor mooie fantasie geslepen edelstenen. Deze sieradenlijn heeft geen vooraf bedacht ontwerp. Kleine kunstwerkjes ontstaan tijdens het maak proces waarbij de steen de basis is.
Wilma’s passie voor klei is begonnen in het Keramiek Atelier van Coby Haanappel te Delft in 1977. In 15 jaar heeft zij daar veel ervaring opgedaan en meegewerkt in het Atelier. Door het volgen van cursussen en workshops heeft zij zich verder ontwikkeld. Ze werkt met diverse soorten klei, onder meer met porselein. Klei inspireert door de vele mogelijkheden die het biedt, het vormen, vervormen de verschillende stooktechnieken, waaronder RAKU. Haar werk is een afspiegeling ven een levensweg volop in beweging, waarin zij open staat voor nieuwe ontmoetingen met mens en klei. ‘Steeds groeit er iets nieuws en zoek ik de grenzen op van wat met klei mogelijk is.’ www.wilma-hornsveld.nl
Helma Vermeulen maakt sieraden met edelstenen. Zij is gespecialiseerd in werken met roestvrijstaal. Onder de naam Helemaal edelsmid toont zij haar collectie. ‘Ik vind het onwijs leuk om samen met mensen te zoeken naar wat zij mooi vinden; een sieraad maken wat helemaal bij die persoon past.’ www.helemaaledelsmid.nl
 
Marjan Pennings (schilderijen) & Jessie Eileen Straathof(schilderijen)
Jessie Eileen Straathof en Marjan Pennings. Twee schilderessen, maar volkomen
verschillend.
Jessie Eileen Straathof (dochter) werkt meestal met olieverf om de rijkdom van dat materiaal. Zij wordt geboeid door lichtval en schaduw, wat o. a. werk in clair obscur oplevert. Ook haar lenige fantasie en droge humor duiken ruimschoots op in haar, vaak ragfijne werk. Op deze expositie zijn enkele van haar recente portretten te zien, direct naar het leven geschilderd. Zie ook www.jessieeileenstraathof.nl
Marjan Pennings (moeder) zoekt bij voorkeur situaties vol beweging op en beeldt dat ter plaatse uit. Met als doel lijnen en kleurvlakken te beperken tot de meest pure, zo oorspronkelijk mogelijke impulsen. Er zijn veel onderwerpen geschikt: de levenskracht van een bloeiende Magnolia; of de sprankeling van een kind dat speelt en verrast wordt, dat is al voldoende. Beide schilderijen zijn in Frame.de.galerie te zien. Zie ook www.marjanpennings.nl
 
Inez de Heer Kloots (porselein) & Merlijn van der Hoeven(porselein)
Porselein heeft ons altijd gefascineerd. De huid van het materiaal die zo dun en transparant kan zijn maar toch zo stevig.
In veel van het werk proberen we de grens van het materiaal op te zoeken en te experimenteren. Zo fragiel mogelijk werk creëren wat toch nog heel blijft.
‘Het is niet wat het lijkt en het lijkt niet wat het is...’
 
Wouda (schilderij/object) & Marije Koelewijn (illustraties/objecten)
Wouda Koelewijn-van den Haak woont en werkt in Amersfoort.
Heel veel plezier beleeft ze aan het geven van teken-en schildercursussen aan kinderen, middelbare scholieren en aan volwassenen. Haar eigen werk is zeer divers. Om het zo goed mogelijk te beschrijven noemt ze het ruimtelijke schilderijen. Ze werkt met zeer uiteenlopende materialen: naast verf gebruikt ze ook textiel, metaal, hout, papier of materiaal afkomstig uit de natuur. Hiermee ontstaan mooie contrasten in zacht en hard of fijn en grof. Zo krijgt ook restmateriaal weer een doel en een nieuwe betekenis.
‘Voor deze expositie hebben mijn dochter, Marije en ik het thema 'Sporen' gekozen. We hebben dit op verschillende manieren benaderd en op onze eigen wijze uitgewerkt.’
Marije Koelewijn, 23 jaar, gestudeerd aan de kunstacademie Zwolle. Afgestudeerd in 2014. Illustrator en beeldmaker. Zowel tekenwerk als objecten. Haar werk komt tot stand door associaties waar ze een spel mee speelt. Zo worden woorden, beelden en meningen worden verhalen. Veel van haar beelden gaan over dieren. Het dier is een personificatie van de mens. Ze vertolken menselijke eigenschappen. Dit geeft haar de mogelijkheid om met een knipoog te communiceren over gebeurtenissen of alledaagse rituelen. Ze vertelt niet alleen een eigen verhaal maar creëert daarbij ruimte voor het eigen verhaal, de invulling of de rol van de kijker. Haar beelden zijn uitingsvormen die uiteenlopen maar ook samenkomen in relativering, idealisering en kritiek op de maatschappij, al dan niet door middel van humor. Beelden dragen betekenissen in zich die niet altijd gezien worden, maar die er door haar wel ingelegd zijn. Daarom behandelt ze haar beelden ook in twee realiteiten. Het uiterlijk en het innerlijk. De buitenzijde waarin zich in elke laag een betekenis kan bevinden en de binnenzijde waarin haar verhaal, haar beweegredenen en haar standpunten liggen. Zo kan ze het ene moment vertellen over, in haar ogen maatschappelijke misstanden en het andere moment over een familielid dat op reis gaat.
‘Mijn manier om mijn verhalen tot stand te laten komen is doordat ik dingen die ik meemaak in mijn werk verwerk. Ik heb een antenne ontwikkeld waarmee ik gebeurtenissen in het dagelijks leven koppel aan het werk dat ik maak.’
 
Anneke (schilderijen) & Sara Scholten (tekeningen) 
Sara Scholten, is eerstejaars student aan de HKU, richting Illustratie.
ze noemt zich geen kunstenaar, hoogst waarschijnlijk zal ze er nooit een zijn ook, ze vindt dat ze daar gewoonweg niet de goede mindset of het talent voor heeft.
Maar als ze geen kunstenaar is, wat is ze dan wel? Voor haar persoonlijk is dat een vraag waar nog geen antwoord op bestaat, maar dat antwoord, en de weg ernaartoe is juist de grote uitdaging die de academie aan haar heeft voorgeschoteld.
Ze probeert met haar werk verhalen en persoonlijke interesses uit te beelden. En de beste werken? die komen boven drijven juist op momenten waarop je ze niet verwacht.
Over het vis stilleven: bij dit werk gaat het voor mij niet eens om hoe de uiteindelijke uitkomst eruit ziet, het gaat meer om de weg erheen. Van weinig tot geen ervaring en vaardigheid met houtskool tot ... nou, beslist u zelf maar. Dat is de reden dat ik een persoonlijke trots voel iedere keer dat ik naar dit werk kijk.
 Over Maria: zoals ik al eerder in mijn beschrijving heb uitgelegd, de beste werken komen naar boven als je ze niet verwacht. dit werk begon als een simpele schets in mijn tekenblok, uitgewerkt en ingekleurd. Ik ben voornamelijk blij met de samenwerking tussen potlood en stift in dit werk.
Anneke Scholten is sinds +/- 10 jaar hobby matig bezig met verschillende vormen van creativiteit. Over het algemeen op papier, doek of paneel, ze houdt ervan om te experimenteren met materialen, technieken en kleur. Ze volgt seizoens cursussen bij 2 verschillende docenten en daarnaast een aantal keren per jaar  workshops die haar aanspreken. Ik hoop dit nog lang te mogen doen en daarbij mijzef uit te dagen en te ontwikkelen.
Over cyclus : de uitdaging was om met 4 kleine stukjes van verschillende afbeeldingen één geheel te maken, materiaal en invulling was geheel vrij. De werkwijze heb ik als uitgangspunt genomen, hierbij de seizoenen als cyclus uitgekozen en geprobeerd hier een geheel van te maken.
 
Moniek Nusselein (schilderijen) & Anna Skubisz (objecten)
Moniek Nusselein schildert portretten waarbij ze zich richt op de emotie van de afgebeelde personen. "In dit geval wilde ik de machteloosheid, de pijn van de geboorte en de boosheid van het niet begrepen zijn, weergeven. Daarbij stelde ik me tot doel dat je de kinderen als het ware zou kunnen horen. Ik wilde dat de rauwe emotie te zien bleef en heb er daarom voor gekozen geen verzachtende derde laag aan te brengen.”
Moniek heeft deze twee schilderijen voor de moeder en kind expositie geselecteerd omdat ze een scherp contrast vormen met het stille en introverte werk van haar dochter.
Anna Skubisz is een kunstenaar die houdt van het maakproces. Ze werkt intuïtief en laat zich leiden door wat ze tijdens het maken ziet ontstaan. Haar werkgebied bevind zich binnen twee disciplines; ze maakt zowel illustraties op papier als ruimtelijke objecten. Wat ze ook maakt, ze streeft er naar werk te maken waar ze zelf van kan houden. www.annaskubisz.nl
 
Trudi Willenborg (schilderijen) & Maaike Nieuwenhuis (lingerie)
Dochter Maaike Nieuwenhuis is eind vorig jaar begonnen aan de startup van haar bedrijf La Maison Nouvelle. Het is een uniek concept waarbij kanten
lingeriesetjes niet alleen op maat worden gemaakt, maar waarbij je je eigen setje zelf samenstelt qua kleuren kant, band etc..
Hoewel ze nog maar net begonnen is, heeft ze inmiddels al ruim 3000 volgers op Instagram en heeft ze al klanten blij kunnen maken in diverse uithoeken van de wereld.
Moeder Trudi Willenborg schildert en doet al een heel aantal jaren mee met de Amersfoortse Kunstkijkroute in haar atelier in de Coninckstraat. Afgelopen jaar studeerde ze af aan de Amsterdamse Wackers Academie met een serie bloemstillevens. Bij ons zijn schilderijen van magnoliatakken te zien, die volgens Maaike erg
goed passen bij de sfeer van haar lingerie. www.lamaisonnouvelle.cowww.trudiwillenborg.nl
 
Thea (tekeningen) en Linda van den Berg (fotografie)
Het was altijd wel binnen handbereik, een schaar, papier, potloden, alleen de gum was vaak kwijt. Zo ook toen we vorig jaar achter iets bijzonders kwamen, de pentekeningen van Thea en de zelf ontwikkelde zwart wit foto's van Linda gaan heel goed samen. Het lijkt wel alsof ze elkaar beïnvloeden, elkaar versterken. Wat gebeurt er als we ze samenvoegen? Wat een uitdaging... Kunnen we onze eigen wereld creëeren? www.lindavandenberg.nl

15 maart 2015 | Mea Jambroes & Suzanna Kuhuparuw

Mea Jambroes: Wie schrijft zegt het in woorden. Wie beelden maakt zegt het in ruimtelijke objecten. Wie dat wil zien moet maar komen kijken. Wie iets wil voelen mag dat van mij.
www.kunstkijkroute.nl/mea-jambroes

Suzanna Kuhuparuw vertelt verhalen met haar foto’s. Het kunnen portretten zijn van mensen die haar fascineren. Maar het kunnen ook foto’s zijn waar geen mensen op staan. Het centrale thema van haar werk is identiteit. Zij schiet op film en balanceert graag op de randjes van de techniek; in moeilijke lichtomstandigheden, met veel contrast.
cargocollective.com/Suzieprimera/portraits-in-progress

16 november 2014 | Hannah Mai & Nelly Tejfel

Nelly Tejfel en haar dochter Hannah Mai gaan samen op zoek naar hun wortels. Hun familiegeschiedenis wordt ontrafeld aan de hand van verweerde en beschadigde beelden. De tocht leidt via het tragische verhaal van Marietje Kessels naar de oude straten van de stad Boedapest. Nelly geeft haar deel van de geschiedenis weer met acrylverf op doek, gecombineerd met fotofragmenten, oude landkaarten en andere materialen. Hannah Mai fotografeert op film en drukt af in de doka, en geeft zo letterlijk haar vingerafdruk mee aan het beeld. Ze exposeren, onder meer, beide hun serie geïnspireerd door de moord op Marietje Kessels in 1900.
www.hannahmai.nl
www.tejfel.nl

19 oktober 2014 | Peter Beemsterboer

Peter Beemsterboer is grafisch ontwerper, illustrator en fotograaf, en sinds ruim een jaar zelfstandig ondernemer. ‘Ik fotografeer in opdracht voornamelijk portretten, maar om mezelf nu portretfotograaf te noemen gaat me te ver. De fotografie naast het opdrachtwerk kan voor mij over van alles gaan. Interesses en fascinaties komen en gaan. Momenteel ligt het bij de orde en chaos van stad en natuur, ik probeer ze tegen elkaar af te zetten, ze aan elkaar te spiegelen. Het draait voor mij om vorm en licht, de inhoud is daaraan ondergeschikt. In het juiste licht, op het juiste moment, is immers alles bijzonder.’
www.beemsfoto.nl

21 september 2014 | Kim ten Oever

Kim ten Oever volgde de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en daarna de Iittala glasschool in Finland. Zij heeft jaren als zelfstandig glasblazer in Denemarken gewerkt. Naast glasblazen heeft ten Oever zich ook de buig- en smelttechniek van plat glas eigen gemaakt. Met deze techniek maakt zij nu haar glaskunst. De objecten hebben een helderheid en natuurlijkheid in beeld en verhaal, waardoor een geheel eigen vormgeving zichtbaar is. Kim ten Oever exposeert haar glasobjecten zowel op binnen- als buitenlocaties.
www.helderglaskunst.nl

20 april 2014 | Filippo ioco & ‘live eggtion painting’

In Frame.de.galerie werk van kunstenaar Filippo ioco, een icoon op het gebied van bodypainting. Daarnaast organiseert Frame.de-galerie van 13.00-16.00 ook een 'live eggtion painting'. Amersfoortse kunstenaars brengen een bezoek aan de galerie om er 'live' een mini-kunstwerk op ei te maken. Voor een appel en een ei kunnen deze werken gekocht worden en kan iedere kunstkijkbezoeker ook zélf aan de slag.
Filippo ioco - www.iocobodyart.com, wordt vertegenwoordigd door Draumlist - www.draumlist.com

16 maart 2014 | Ger de Joode & Sietzke Penninga

Ger de Joode is een geometrisch-abstract kunstenaar, wiens werken resultaat zijn van zeer nauwkeurig onderzoek naar visuele waarneming, onderzoek naar patronen en structuren, naar vormen en kleuren. Door gebruik te maken van getallen en wiskundige regels probeert hij greep te houden op de werkelijkheid. www.gerdejoode.nl
Tijdens deze expositie laat Sietzke Penninga zien hoe ze in haar Stadse Abstracten nieuwe uitdagingen aangaat om het onzichtbare, zichtbaar te maken. Het levert verrassende beelden op. Ook toont zij: De Burgers van de Stad en de serie Mijn Klaagmuur (kleine afvalplankjes bewerkt met verschillende materialen en bijtmiddelen wat vervreemding maar ook emotionele leisteenachtige beelden geeft). www.sietzkepenninga.nl

17 november 2013 | Mayke Verhoeven

‘De verstilde en mysterieuze installaties van Mayke Verhoeven herinneren aan levensgeschiedenissen van lang geleden. “Wie zou hier geweest zijn?”, kan je je afvragen als je een van haar ensceneringen betreedt. Mayke is gefascineerd door hoe wij onze herinneringen koesteren, conserveren. In haar werk combineert ze meestal gevonden voorwerpen met elk een ander verhaal, die samen weer een nieuw verhaal vormen. Altijd zoekende naar manieren om het persoonlijke universeel te maken’ (door Madelon van Schie)
maykeverhoeven.nl

20 oktober 2013 | ‘Tis een wonder’

Tis een wonder dat in het laatste weekend van de KunstVaarroute 2013 ook de KunstKijkroute nog wonderlijke kunst kan laten zien in diverse ateliers. En Tis is helemaal een wonder dat er ook nog zoveel exposanten in
Frame.de.galerie te zien zijn die zich hebben laten inspireren door dit thema. Foto’s, schilderijen, objecten, keramiek, lichtinstallaties en meer, van: Aqua Libra - www.aqua-libra.nl, Arjen van der Linden - arjenvanderlinden.kunstinzicht.nl, Barbara Bläsing www.bblasing.nl, Bert van der Beek - bertvanderbeek.nl, Dave Hoop - www.linkedin.com/in/davehoop, Dineke Groenhof Blaauw - www.groenhofblaauw.nl, Dorette Giling - www.dorettegiling.nl, Dracorubio - dracorubio.com, Ger de Joode - www.gerdejoode.nl, Jacobien de Korte - www.jacobiendekorte.nl, Jitske Bakker - www.jitskebakker.nl, Kim Habers - www.facebook.com/kim.habers, Lea Schiess - leaschiess.wordpress.com, Lysanne van der Hoeven - www.lysannevandenhoeven.com, Maaike Botman - www.maaikebotman.nl, Marjolein Tönis - www.surplace-kunstwerkplaats.nl, Marleen Noordergraaf - www.marleennoordergraaf.com, Mayke Verhoeven - maykeverhoeven.nl, Ria Roelofs - www.theartofchange.nl, Roos de Jong en Wilma Hornsveld - www.wilma-hornsveld.nl

15 september 2013 | Marleen Noordergraaf

Marleen Noordergraaf probeert als autonoom fotograaf de innerlijke belevingswereld van mensen te verbeelden. Zij kiest bewust voor ingetogen zwart-wit beelden die symbool staan voor onze innerlijke gedachtewereld en ons verlangen naar verbinding met onszelf en de ander. In haar werk laat ze zich leiden door intuïtie en door emoties die zij in anderen weerspiegeld ziet. Ze heeft een voorliefde voor analoge fotografie en super8 film en zoekt in haar werk naar combinaties van verschillende media om een bepaald gevoel te versterken.
www.marleennoordergraaf.com

19 mei 2013 | Daniëlle Frenken

Daniëlle Frenken maakt gebruik van verschillende media waarmee ze een raadselachtige, dromerige wereld wil oproepen waarin de tijd stil lijkt te staan. De dieren stralen iets nostalgisch uit maar bevinden zich ondertussen in een spinnenweb van de modernistische wereld. Dieren zonder een wezenlijke ademhaling ademen elk hun eigen verhaal. Geïnspireerd door haar fascinatie voor dieren en hun bijbehorende eeuwen oude verhalen krijgen veel dieren iets spiritueels over zich heen. Zoals de wetenschap zich laat lenen voor demystificatie, zo zet haar werk zich in voor mystificatie.
daniellefrenken.com

21 april 2013 | Juane Xue

Juane Xue ging als kind in China al vaak naar buiten om te schilderen. Het gaat haar niet zozeer om het schilderen van een landschap of een straattafereel, wat haar aantrekt is het veranderende ‘yin en yang’ van de licht en schaduw patronen. De natuur heeft eindeloze bekoring geschonken aan het licht en de schaduw en op haar beurt schenkt het rijke karakter van de schaduw de natuur enorm veel mysterie. Soms is zij paars, dan verandert zij weer in blauw. Soms is zij klein en zachtaardig, dan weer groot en woest. ‘In mijn ogen kent de schoonheid van de schaduw geen grenzen.’
www.juanexue.nl

17 maart 2013 | Suus Kooijman

Suus Kooijman maakt wandreliëfs volgens een uniek procedé. Zij zoekt naar beeldende mogelijkheden om haar werk het tweedimensionale te laten overstijgen. Polyetherdelen worden omkleed met een mengsel van onder andere bijenwas, hars en pigment. Ruimte, ritme, tijd en materie worden samengebracht in een structuur en op speelse wijze zichtbaar gemaakt. Een ambachtelijk en arbeidsintensief proces,wat volop ruimte laat voor de persoonlijke interpretatie van de toeschouwer.
www.suuskooijman.com