18 september & 16 oktober 2016 | SeeMe

Frame.de.galerie op Stadsring 2, opent het tweede deel van het KKr seizoen met de exposite SeeMe. georganiseerd door DeF. De afkorting DeF staat voor DraumList & Frame.de.galerie. Zij zijn een samenwerking aangegaan voor het organiseren van spraakmakende exposities. Zo ook met de expositie SeeMe aansluitend bij het thema ‘doorkijken’ van 033fotostad.
 
Fotografe Silvia Veldkamp (1971) portretteerde voor ‘F the Box’ mannen en vrouwen, die de welbekende hokjes (Boxes) ‘man’ en ‘vrouw’ niet gedachteloos kunnen aanvinken. Tussen ‘man’ en ‘vrouw’ gaat een wereld van diversiteit schuil van transgenders, transseksuelen, travestieten, dragqueens en crossdressers. Zelfs daar zijn grenzen niet afgebakend. ‘Het viel niet mee om in contact te komen met ‘modellen’ en het was nog lastiger ze voor de camera te krijgen. Vaak speelden onzekerheid en schaamte een rol. Niet iedereen in hun omgeving wist van de tijdelijke of definitieve transformatie’, aldus Silvia. Het zijn portretten zonder opsmuk geworden. De meeste gemaakt bij de geportretteerde thuis. Sommigen gaven zich voor het eerst bloot, anderen kwamen voor één keer uit de ‘glitter and glamour’-scene. Silvia fotografeert met haar iPhone. Het beeld is voor haar leidend, niet de techniek.
 
Fotografe Kyley Rochelle (1989) in Canada geboren, is op haar 6e naar Nederland verhuisd. Het overlijden van haar vader op haar 9e heeft een flinke stempel op haar leven gedrukt. ‘Bijna alle grote beslissingen die ik in mijn leven heb genomen, zijn naar dat moment terug te lijden. Bij fotografie viel alles op zijn plek. Als kind was ik al gefascineerd door mensen: de uitstraling, beweegredenen, uitdrukkingen en lichaamstaal van mensen. Met fotografie probeer ik het verhaal naar een beeld te vertalen’. Doordat Kyley haar vader zo jong heeft verloren, heeft ze maar een paar goede foto’s van hem en een video waarop zijn stem te horen is. Zo is het idee bij haar ontstaan om ongeneeslijk zieken te fotograferen en een geluidsfragment daarbij te maken. Ze heeft met elk persoon (8 totaal) 1, 2 soms 3 uur gezeten. Het hele gesprek heeft ze opgenomen, waarin zij vragen stelde over het verleden, heden en toekomst. Het geluidsfragment is terug gebracht naar 1/1,5 minuut. Na het gesprek heeft Kyley de foto’s gemaakt. ‘In mijn ogen is het een heel speciaal project geworden. De mensen hebben stuk voor stuk een plek in mijn hart gekregen’.
 
SeeMe opening 18 september 13.00 in Frame.de.galerie, te zien t/m 18 november van donderdag t/m zaterdag. En natuurlijk op KKr zondagen, met gratis koffie, thee en de bekende frame.de.taartjes.
 
www.facebook.com/sylvia.veldkamp
www.kyleyrochelle.nl