Alie van de Wolfshaar (keramiek) & Luuk Booij (objecten)
Alie van de Wolfshaar en haar zoon Luuk Booij hebben als samenwerkingsproject een pauw gemaakt. De pauw bestaat uit een metalen lijf en -staart door Luuk gemaakt. De ‘aankleding’ is van raku gestookt keramiek gemaakt door Alie. Alie is al langer actief met het maken van mens en diervormen van keramiek. Vaak zijn dit geabstraheerde vormen.
Als vroedvrouw/keramiste is deelname aan de expositie moeder en kind wel heel erg aansprekend voor haar.
Luuk is masterstudent industrieel ontwerpen in Enschede. Daarnaast ontwerpt en maakt hij allerlei objecten van hout of metaal, onder andere meubilair. In dit moeder-kind project hebben zij bekwaamheden gebundeld en versterken de kwaliteiten van zowel het materiaal als de individu elkaar. Wij zijn zo trots als een …
www.luukbooij.nl, www.aliekera.nl
Wilma Hornsveld (keramiek) & Helma Vermeulen (sieraden)
Wat moeder Wilma en dochter Helma verbindt tijdens deze expositie is de eigenheid in hun werk als keramiste en edelsmid. De Vouwsels textiel-indruk die Wilma exposeert dagen haar uit om steeds weer te zoeken naar nieuwe vormen. De spanning in de kleuren ontstaan tijdens het “Raku" stookproces. Haar werk is een afspiegeling van een levensweg volop in beweging, waarin zij open staat voor nieuwe ontmoetingen met mens en klei. Steeds groeit er iets nieuws en zoekt zij de grenzen op van wat met klei mogelijk is.
De sieraden van Helma kenmerken zich door hun eenvoud. Ze is op zoek naar spannende vormen en draagmanieren voor mooie fantasie geslepen edelstenen. Deze sieradenlijn heeft geen vooraf bedacht ontwerp. Kleine kunstwerkjes ontstaan tijdens het maak proces waarbij de steen de basis is.
Wilma’s passie voor klei is begonnen in het Keramiek Atelier van Coby Haanappel te Delft in 1977. In 15 jaar heeft zij daar veel ervaring opgedaan en meegewerkt in het Atelier. Door het volgen van cursussen en workshops heeft zij zich verder ontwikkeld. Ze werkt met diverse soorten klei, onder meer met porselein. Klei inspireert door de vele mogelijkheden die het biedt, het vormen, vervormen de verschillende stooktechnieken, waaronder RAKU. Haar werk is een afspiegeling ven een levensweg volop in beweging, waarin zij open staat voor nieuwe ontmoetingen met mens en klei. ‘Steeds groeit er iets nieuws en zoek ik de grenzen op van wat met klei mogelijk is.’ www.wilma-hornsveld.nl
Helma Vermeulen maakt sieraden met edelstenen. Zij is gespecialiseerd in werken met roestvrijstaal. Onder de naam Helemaal edelsmid toont zij haar collectie. ‘Ik vind het onwijs leuk om samen met mensen te zoeken naar wat zij mooi vinden; een sieraad maken wat helemaal bij die persoon past.’ www.helemaaledelsmid.nl
Marjan Pennings (schilderijen) & Jessie Eileen Straathof(schilderijen)
Jessie Eileen Straathof en Marjan Pennings. Twee schilderessen, maar volkomen
verschillend.
Jessie Eileen Straathof (dochter) werkt meestal met olieverf om de rijkdom van dat materiaal. Zij wordt geboeid door lichtval en schaduw, wat o. a. werk in clair obscur oplevert. Ook haar lenige fantasie en droge humor duiken ruimschoots op in haar, vaak ragfijne werk. Op deze expositie zijn enkele van haar recente portretten te zien, direct naar het leven geschilderd. Zie ook www.jessieeileenstraathof.nl
Marjan Pennings (moeder) zoekt bij voorkeur situaties vol beweging op en beeldt dat ter plaatse uit. Met als doel lijnen en kleurvlakken te beperken tot de meest pure, zo oorspronkelijk mogelijke impulsen. Er zijn veel onderwerpen geschikt: de levenskracht van een bloeiende Magnolia; of de sprankeling van een kind dat speelt en verrast wordt, dat is al voldoende. Beide schilderijen zijn in Frame.de.galerie te zien. Zie ook www.marjanpennings.nl
Inez de Heer Kloots (porselein) & Merlijn van der Hoeven(porselein)
Porselein heeft ons altijd gefascineerd. De huid van het materiaal die zo dun en transparant kan zijn maar toch zo stevig.
In veel van het werk proberen we de grens van het materiaal op te zoeken en te experimenteren. Zo fragiel mogelijk werk creëren wat toch nog heel blijft.
‘Het is niet wat het lijkt en het lijkt niet wat het is...’
Wouda (schilderij/object) & Marije Koelewijn (illustraties/objecten)
Wouda Koelewijn-van den Haak woont en werkt in Amersfoort.
Heel veel plezier beleeft ze aan het geven van teken-en schildercursussen aan kinderen, middelbare scholieren en aan volwassenen. Haar eigen werk is zeer divers. Om het zo goed mogelijk te beschrijven noemt ze het ruimtelijke schilderijen. Ze werkt met zeer uiteenlopende materialen: naast verf gebruikt ze ook textiel, metaal, hout, papier of materiaal afkomstig uit de natuur. Hiermee ontstaan mooie contrasten in zacht en hard of fijn en grof. Zo krijgt ook restmateriaal weer een doel en een nieuwe betekenis.
‘Voor deze expositie hebben mijn dochter, Marije en ik het thema 'Sporen' gekozen. We hebben dit op verschillende manieren benaderd en op onze eigen wijze uitgewerkt.’
Marije Koelewijn, 23 jaar, gestudeerd aan de kunstacademie Zwolle. Afgestudeerd in 2014. Illustrator en beeldmaker. Zowel tekenwerk als objecten. Haar werk komt tot stand door associaties waar ze een spel mee speelt. Zo worden woorden, beelden en meningen worden verhalen. Veel van haar beelden gaan over dieren. Het dier is een personificatie van de mens. Ze vertolken menselijke eigenschappen. Dit geeft haar de mogelijkheid om met een knipoog te communiceren over gebeurtenissen of alledaagse rituelen. Ze vertelt niet alleen een eigen verhaal maar creëert daarbij ruimte voor het eigen verhaal, de invulling of de rol van de kijker. Haar beelden zijn uitingsvormen die uiteenlopen maar ook samenkomen in relativering, idealisering en kritiek op de maatschappij, al dan niet door middel van humor. Beelden dragen betekenissen in zich die niet altijd gezien worden, maar die er door haar wel ingelegd zijn. Daarom behandelt ze haar beelden ook in twee realiteiten. Het uiterlijk en het innerlijk. De buitenzijde waarin zich in elke laag een betekenis kan bevinden en de binnenzijde waarin haar verhaal, haar beweegredenen en haar standpunten liggen. Zo kan ze het ene moment vertellen over, in haar ogen maatschappelijke misstanden en het andere moment over een familielid dat op reis gaat.
‘Mijn manier om mijn verhalen tot stand te laten komen is doordat ik dingen die ik meemaak in mijn werk verwerk. Ik heb een antenne ontwikkeld waarmee ik gebeurtenissen in het dagelijks leven koppel aan het werk dat ik maak.’
Anneke (schilderijen) & Sara Scholten (tekeningen)
Sara Scholten, is eerstejaars student aan de HKU, richting Illustratie.
ze noemt zich geen kunstenaar, hoogst waarschijnlijk zal ze er nooit een zijn ook, ze vindt dat ze daar gewoonweg niet de goede mindset of het talent voor heeft.
Maar als ze geen kunstenaar is, wat is ze dan wel? Voor haar persoonlijk is dat een vraag waar nog geen antwoord op bestaat, maar dat antwoord, en de weg ernaartoe is juist de grote uitdaging die de academie aan haar heeft voorgeschoteld.
Ze probeert met haar werk verhalen en persoonlijke interesses uit te beelden. En de beste werken? die komen boven drijven juist op momenten waarop je ze niet verwacht.
Over het vis stilleven: bij dit werk gaat het voor mij niet eens om hoe de uiteindelijke uitkomst eruit ziet, het gaat meer om de weg erheen. Van weinig tot geen ervaring en vaardigheid met houtskool tot ... nou, beslist u zelf maar. Dat is de reden dat ik een persoonlijke trots voel iedere keer dat ik naar dit werk kijk.
Over Maria: zoals ik al eerder in mijn beschrijving heb uitgelegd, de beste werken komen naar boven als je ze niet verwacht. dit werk begon als een simpele schets in mijn tekenblok, uitgewerkt en ingekleurd. Ik ben voornamelijk blij met de samenwerking tussen potlood en stift in dit werk.
Anneke Scholten is sinds +/- 10 jaar hobby matig bezig met verschillende vormen van creativiteit. Over het algemeen op papier, doek of paneel, ze houdt ervan om te experimenteren met materialen, technieken en kleur. Ze volgt seizoens cursussen bij 2 verschillende docenten en daarnaast een aantal keren per jaar workshops die haar aanspreken. Ik hoop dit nog lang te mogen doen en daarbij mijzef uit te dagen en te ontwikkelen.
Over cyclus : de uitdaging was om met 4 kleine stukjes van verschillende afbeeldingen één geheel te maken, materiaal en invulling was geheel vrij. De werkwijze heb ik als uitgangspunt genomen, hierbij de seizoenen als cyclus uitgekozen en geprobeerd hier een geheel van te maken.
Moniek Nusselein (schilderijen) & Anna Skubisz (objecten)
Moniek Nusselein schildert portretten waarbij ze zich richt op de emotie van de afgebeelde personen. "In dit geval wilde ik de machteloosheid, de pijn van de geboorte en de boosheid van het niet begrepen zijn, weergeven. Daarbij stelde ik me tot doel dat je de kinderen als het ware zou kunnen horen. Ik wilde dat de rauwe emotie te zien bleef en heb er daarom voor gekozen geen verzachtende derde laag aan te brengen.”
Moniek heeft deze twee schilderijen voor de moeder en kind expositie geselecteerd omdat ze een scherp contrast vormen met het stille en introverte werk van haar dochter.
Anna Skubisz is een kunstenaar die houdt van het maakproces. Ze werkt intuïtief en laat zich leiden door wat ze tijdens het maken ziet ontstaan. Haar werkgebied bevind zich binnen twee disciplines; ze maakt zowel illustraties op papier als ruimtelijke objecten. Wat ze ook maakt, ze streeft er naar werk te maken waar ze zelf van kan houden. www.annaskubisz.nl
Trudi Willenborg (schilderijen) & Maaike Nieuwenhuis (lingerie)
Dochter Maaike Nieuwenhuis is eind vorig jaar begonnen aan de startup van haar bedrijf La Maison Nouvelle. Het is een uniek concept waarbij kanten
lingeriesetjes niet alleen op maat worden gemaakt, maar waarbij je je eigen setje zelf samenstelt qua kleuren kant, band etc..
Hoewel ze nog maar net begonnen is, heeft ze inmiddels al ruim 3000 volgers op Instagram en heeft ze al klanten blij kunnen maken in diverse uithoeken van de wereld.
Moeder Trudi Willenborg schildert en doet al een heel aantal jaren mee met de Amersfoortse Kunstkijkroute in haar atelier in de Coninckstraat. Afgelopen jaar studeerde ze af aan de Amsterdamse Wackers Academie met een serie bloemstillevens. Bij ons zijn schilderijen van magnoliatakken te zien, die volgens Maaike erg
goed passen bij de sfeer van haar lingerie. www.lamaisonnouvelle.co, www.trudiwillenborg.nl
Thea (tekeningen) en Linda van den Berg (fotografie)
Het was altijd wel binnen handbereik, een schaar, papier, potloden, alleen de gum was vaak kwijt. Zo ook toen we vorig jaar achter iets bijzonders kwamen, de pentekeningen van Thea en de zelf ontwikkelde zwart wit foto's van Linda gaan heel goed samen. Het lijkt wel alsof ze elkaar beïnvloeden, elkaar versterken. Wat gebeurt er als we ze samenvoegen? Wat een uitdaging... Kunnen we onze eigen wereld creëeren? www.lindavandenberg.nl